Strip "Dubioza kolektiv i čarobna kokoš" nastao zbog lokdauna

Strip crtač i stand up komičar Filip Andronik za “Vijesti” priča kako su nastali nacrtani junaci bosanskohercegovačkog hiphop benda

2806 pregleda 0 komentar(a)
’Dubioza kolektiv’ je jedan fantastični laboratorij kreativnih ljudi: Andronik, Foto: privatna arhiva
’Dubioza kolektiv’ je jedan fantastični laboratorij kreativnih ljudi: Andronik, Foto: privatna arhiva

Fanovi popularne bosanskohercegovačke grupe Dubioza kolektiv odnedavno imaju priliku da članove tog sastava vide u novom izdanju - kao junake stripa, a za to je zaslužan Filip Andronik.

Ovaj strip crtač, ali i stand up komičar, već je sarađivao sa Dubioza kolektivom i to za potrebe kreiranja spotova za pjesme “Kažu” i “Rijaliti”, a kako je već tada u svom stilu nacrtao Almira Hasanbegovića, Adisa Zvekića, Brana Jakubovića, Vedrana Mujagića, Marija Ševarca, Senada Šuta i Jerneja Šavela, njihove likove preselio je i na strane stripa pod nazivom “Dubioza kolektiv i čarobna kokoš”.

Gdje zainteresovani mogu nabaviti svoj primjerak ovog stripa, da li će ova priča dobiti nastavak i kako je prvenstveno došlo do ideje da se kreiraju fiktivni junaci “Dubioze kolektiva” Andronik je pojasnio u razgovoru za “Vijesti”.

”Ideja da se napravi strip potekla je od samog benda, tačnije od kreativnog dvojca Brane Jakubovića i Vedrana Mujagića. Prošle godine, u vrijeme kada bend nije imao nastupe zbog lokdauna, pojavila se i prilika i slobodno vrijeme da se posvete ovom projektu. Onako kao, nema nastupa, nigdje se ne putuje, šta možemo napraviti za publiku koja sjedi u kući. Možemo napraviti strip!”, prisjetio se strip crtač.

”Likovi u spotovima su već svakako nacrtani, zašto ih ne uključiti u neku nacrtanu priču koja je duža od minutaže spota”, dodaje on.

Kako je već ilustrovao predloške za njihove spotove i plakate, logično je bilo da upravo on bude angažovan i za ilustrovanje stripa.

Naslovnica stripa “Dubioza kolektiv i čarobna kokoš
Naslovnica stripa “Dubioza kolektiv i čarobna kokošfoto: Filip Andronik

”Proces rada je bio identičan kao i za ostale stripove: na početku su Brano i Vedran smislili priču, ja sam je onda skicirao i podijelio u kadrove, na skicama smo utegli radnju i dijaloge, potom sam ja nacrtao strip i onda su se, na kraju, Brano i Vedran ponovo uključili sa sitnim korekcijama i dotjerivanjem teksta u oblačićima”, prepričava Andronik.

Kako kaže, proces crtanja na osnovu priče Jakubovića i Mujagića, bio je veoma lak.

”Priča stripa je toliko puna gegova i šala da nekog prostora za adaptaciju napisanog nije ni bilo, a nije ni trebalo biti. Kada scenario navodi da se likovi vesele u bifeu ‘Apsurdistan’ dovoljno je samo ilustrovati to, nema potrebe za izmišljanjem kerefeka u vidu ‘eh, ja ću to da uradim kako ja mislim da je pametno’”, priznaje on.

strip Dubioza kolektiv
foto: Filip Andronik

”U slučaju ovog stripa naša kreativnost (njihova kroz priču i moja kroz crtež) se nadopunjavala. Uostalom, svi znaju koliko su stihovi njihovih pjesama zabavni, nema tu potrebe išta dodavati”, siguran je strip crtač i stand up komičar, a potom otkriva i kako će fanovi pomenute muzičke grupe, ali i drugi moći da dođu do svog primjerka ovog stripa, a naročito zainteresovani iz Crne Gore.

”Strip je trenutno moguće kupiti preko web-shopa na adresi shop.dubioza.org. Isporuka ide i ka Crnoj Gori, a i ka cijelom svijetu. Osim toga, sigurno će strip biti u prodaji i na njihovim koncertima”, pojasnio je sagovornik “Vijesti”.

Andronik, koji je i ranije sarađivao sa članovima “Dubioze kolektiva” prisjetio se i kako je došlo do prvobitne saradnje, te kako je dobio zadatak da ekranizuje njihove pjesme.

Dio iz stripa o “Dubiozi kolektiv”
Dio iz stripa o “Dubiozi kolektiv”foto: Filip Andronik

”’Dubioza kolektiv’ je jedan fantastični laboratorij kreativnih ljudi. Okosnicu čini muzička grupa, ali kroz njihove projekte oni sarađuju sa veoma mnogo divnih i kreativnih ljudi. Kada su svojevremeno odlučili napraviti animirani spot, tražili su nekoga ko bi mogao da napravi nešto smiješno (baš kao što su i stihovi pjesama smiješni). Kako ja crtam smiješne stripove, tako su mene angažovali za ilustrovanje, a sjajnog Tonija Humla kao animatora”, odgovara on.

”Prvi spot na kojem smo radili, onaj za pjesmu ‘Kažu’ pregledan je preko 40 miliona puta na YouTubeu što je inspirisalo bend da okupi istu ekipu da napravi i nastavak priče u spotu za pjesmu ‘Rijaliti’”, ističe Andronik, koji je otkrio i da “Dubioza kolektiv i čarobna kokoš” neće ostati na ovome, te da ljubitelji stripa, ali i hiphop sastava iz Bosne i Hercegovine, mogu očekivati nastavak avanture.

Strip Dubioza kolektiv
Strip Dubioza kolektivfoto: Filip Andronik

”Dakako da će biti nastavaka! Šta danas nije u nastavcima? Priča je zaokružena cjelina no, kako publika voli ‘još’ tako će bend imati i novu avanturu u nastavku. Ova knjiga se zove ‘Dubioza kolektiv i čarobna kokoš’, ali sigurno će biti i ‘Dubioza kolektiv i još nešto’. Nastavak zavisi od odgovora publike tako da, fanovi, pravac u online prodavnicu po svoj primjerak, jer ćete tako da uvjetujete i stvaranje nastavka. Mi smo svi spremni i raspoloženi vratiti se za pisaće i crtaće stolove!”, poručuje on.

Zbog duga u kafani prodaju instrumente

Na molbu da nagovijesti radnju u pomenutom stripu, ali bez “spojlovanja”, Filip Andronik kaže:

”Uuu, ovo će sada zvučati kao naracija onog muškog hrapavog glasa u reklamama za filmove iz 1980-ih: kada članove benda izbace iz njihovog omiljenog bifea ‘Apsurdistan’ zbog dugovanja od 420 maraka, oni shvataju da bi najlakše vratili dug ako prodaju svoje muzičke instrumente. Disko odlazi prodati ih ali se, umjesto sa novcem, on vraća sa nekoliko grama loše trave koju mu je uvalio neki čiča. Razočarani i gnjevni, ostali članovi benda ga najure i bace travu, ali onda…”.

strip Dubioza kolektiv
foto: Filip Andronik

HSF je najbolji festival stripa u regionu

Filip Andronik poznat je strip crtač iz Bosne i Hercegovine, pa je nedavno imao priliku da gostuje i na Hercegnovskom strip festivalu. U intervjuu za “Vijesti”, strip crtač i stand up komičar se prisjeća te manifestacije i prenosi utiske.

”Crtanje stripova je prilično samačko zanimanje. Svaki strip crtač/crtačica sjedi sam/sama za svojim crtaćim stolom i crta stripove. To je nepromjenjivo jer, na kraju, ne može nas dvoje držati istu olovku u ruci”, pojašnjava on.

Jedan od stripova Andronika
Jedan od stripova Andronikafoto: Filip Andronik

”I kada onda dođe vrijeme da se svi okupimo i družimo na nekom festivalu, naravno da jedva dočekamo. A festival stripa u Herceg Novom je najbolji festival stripa u regionu. Tačka”, siguran je Andronik.

”To šta organizatori Nebojša (Mandić) i Jovan (Subotić)učine za strip autore, publiku, scenu… To je nemjerljivo. Opuštena atmosfera druženja i crtanja u kombinaciji sa suncem i morem je naprosto najbolja stvar koju vam crtanje stripova može priuštiti. Na festivalu u Herceg Novom sva ona usamljenost rada ima smisla jer vas je dovela u okruženje najboljih i najzabavnijih strip autora iz cijelog svijeta”, zaključio je on.

Bonus video: