”Arhipelag” najbolji izdavač

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje osvojili su CANU za “Mit o ženi” Dimitrija Popovića, CEKUM za “Sagu o svjetlosti, slikari manjinskih naroda Crne Gore” i UCG “Crnogorsko naoružanje 1870-1916”

2419 pregleda 1 komentar(a)
Nagrade i priznanja uručeni u nedjelju veče, Foto: Sajam knjiga, privatna arhiva
Nagrade i priznanja uručeni u nedjelju veče, Foto: Sajam knjiga, privatna arhiva

Izdavačka kuća “Arhipelag” iz Beograda dobila je Nagradu za kompletnu izdavačku produkciju, odnosno proglašena je za najboljeg izdavača na ovogodišnjem 15. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. To je saopšteno na svečanoj dodjeli nagrada u nedjelju veče kada su uručene i ostale nagrade i posebna priznanja ovogodišnjeg Sajma koji je završen sinoć.O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: akademik Siniša Jelušić, akademik slikarka mr Marina Vešović i izdavač Predrag Uljarević, a nagrade je dobitnicima, u ime organizatora, uručila Ivana Ivanović.

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje osvojili su ravnopravno: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti za knjigu “Mit o ženi” autora Dimitrija Popovića, zatim Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) za publikaciju “Saga o svjetlosti, slikari manjinskih naroda Crne Gore” i Univerzitet Crne Gore za knjigu “Crnogorsko naoružanje 1870 - 1916”.

”Iako CEKUM godinama učestvuje na ovom Sajmu knjiga, i do sada je objavio oko 30 izdanja i veliki broj časopisa, smatrali smo da treba da konkurišemo za nagradu budući da je Leksikon slikara manjinskih naroda Crne Gore ‘Saga svjetlosti’ naše kapitalno vrijedno djelo i kruna izdavačkog rada”, istakla je Izedina Adžović Škrijelj koja je u ime Centra primila nagradu.

Nagradu za najbolju ediciju podijelile su Izdavačka kuća “Clio” za Biblioteku “Opstanak” i Književna zadruga Srpskog narodnog vijeća iz Podgorice za Antologiju “Serbica”. Nagrada za unapređenje dječijeg izdavaštva dodijeljena je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, kao i Izdavačka kuća “Pčelica juing Čačak” - predstavništvo u Podgorici.

Za najbolje opremljeni štand proglašen je “Islamski kulturni centar” iz Podgorice, a Nagradu za unapređenje obrazovnog procesa osvojio je Logate institut za informacione teghnologije iz Podgorice.

Dodijeljena su i posebna priznanja u tri kategorije: Posebno priznanje za unapređenje izdavaštva gradskih narodnih biblioteka osvojila je Narodna biblioteka Budve, Posebno priznanje za kontinuirano učešće i saradnju na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja osvojilo je Udruženje mladih sa hendikepom, a Posebno priznanje za kreativni, inventivni nastup na Sajmu osvojile su ravnopravno podgoričke škole: Gimnazija “Slobodan Škerović”, Srednja građevinsko-geodetska škola “Inž. Marko Radević”, SSŠ “Ivan Uskoković”, SSŠ “Spasoje Raspopović”, Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” i osnovne škole “Sutjeska” i “Maksim Gorki”.

Od 27. septembra, kada je otvorena manifestacija koja slavi pisanu riječ, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i uz neophodnu kovid potvrdu, Sajam je posjetio veliki broj ljubitelja knjige svih dobi koji su tako doprinijeli stvaranju “atmosfere kakvu samo knjiga može pružiti”. Ovogodišnje izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga razlikuje se od ostalih i po tome što su među posjetiocima bili i predstvnici aktuelne Vlade Crne Gore, između ostalih potpredsjednik Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Bonus video: