Zadatak poezije je da gospodari riječima

Zbirka poezije “Nijemi govornici”, pjesnika Radinka Krulanovića, promovisana je u Nikšiću

1118 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa promocije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

”Nadam se da će filosofi i pjesnici zavladati svijetom. Iako neki misle da bi to bio ludi svijet, siguran sam da ne bi bio gori od ovog”, zapisao je, umjesto biografije, pjesnik Radinko Krulanović čija je zbirka “Nijemi govornici” promovisana u Nikšiću.

Dok se to ne dogodi, pjesnici i filosofi tražiće da se izdignemo iznad ćutanja i tišine kojoj se najradije prepuštamo, da zagrlimo svijet i ponovo naučimo da se smijemo, grlimo i volimo. Makar bi tako trebalo da bude. I makar to Krulanovićevi “Nijemi govornici” poručuju - glasnije i razgovjetnije od onih koji se trude da budu glasniji od tišine.

”Možda je za razumijevanje Krulanovićevih ‘Nijemih govornika’ uputan osvrt na neizrečenu pretpostavku njegove poetike koja se sastoji u njegovom egzistencijalnom preobraćenju od filosofske do poetske vokacije ili u njegovom kretanju od logosa do poesisa, od logosa kao pojma do logosa kao riječi, od etosa filozofije do patosa poezije. ‘Nijemi govornici’ ukazuju na postojanje jedne imanentne moći izraza u svemu, pri čemu poezija služi kao medijum kroz koji ta imanentna, ali i nijema moć, dolazi do riječi”, kazao je prof. dr Dušan Krcunović.

Kako je istakao, svi “nijemi govornici se svojom nijemošću obraćaju jeziku pjesnika koja snagom znamenovanja ‘govori’ iz njegovih pjesama”.

”Kredo Krulanovićeve poetike je da je oslobađanje riječi zadatak koji može da ispuni samo poezija, upravo postupkom svođenja jezika. Na pitanje ko jeste ili ko bi trebalo da bude gospodar riječi, autor ‘Nijemih govornika’ odgovara samom ovom zbirkom pjesama, da taj gospodar jedino može biti poezija”, naglasio je Krcunović.

Krulanović
Krulanović foto: Svetlana Mandić

Pjesnikinja Milica Bakrač, koja je bila moderatorka večeri, podsjetila je da je Krulanović do sada napisao knjige: “Tišinom ti govorim”, “Riječi koje ne dajem olako”, “Ad fontes”.

”Najsurovija vremena sačuvala su najotmenije ljubavne stihove. Lik žene je opstajao uz lik otadžbine. Ljubav prema ženi i otadžbini raspoređivala se na dva tasa, ali samo kod iskrenih i iskonskih pjesnika, i nikad se nije znalo koja će strana prevagnuti. Ne zna se ni u stvaralaštvu Radinka Krulanovića. Ljubav, otadžbina, zavičaj, Kosmet, religija, filosofija”, kazala je Bakrač.

Prema njenim riječima, Krulanovićevi krugovi obilježeni su čudesnim motivom ćutanja, dok on tišinom govori.

”Svi njegovi nijemi govornici su najbolji svjedoci svih naših vremena i nevremena, svjedoci vjere, tradicije i jezika. I on je uspio da sva svoja pjevanja objedini u jednu jedinstvenu ljubav Božiju. Tako je ostvario svoj cilj i opravdao svoje postanje na zemlji”, kazala je Bakrač.

Zbirka “Nijemi govornici” - podijeljena je u četiri, kako Bakrač naglasi, poetska obraćanja: majci, kamenu, Kosmetu i nijemim govornicima.

”A opet, knjiga jeste cjelina, čvrsta zemlja onog koji ‘pobjeđuje’. Poetski subjekt, iako je sasvim tih, nijem, on je tragom pera i čujan i jasan govornik”, poručila je ona.

Autor pogovora knjige, koju su izdali Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori, Institut za srpsku kulturu iz Nikšića i Književna zadruga Srpskog narodnog vijeća Crne Gore, je književni kritičar mr Radoje Femić.

”Ovaj složeni pjesnički mehanizam mogli bismo nazvati poetikom ćutnje u pjesništvu Radinka Krulanovića. Po tom svojstvu, pjesnička knjiga Nijemi govornici predstavlja odaziv savremenog pjesničkog sentimenta na drevni isihastički impuls, kojim je ozarenje dosezano podvigom molitvene tišine”, zapisao je Femić.

Promocija knjige organizovana je u okviru prve tribine “Svobodijada”, koja će se održavati u organizaciji JU “Zahumlje”, a pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić.

Krulanovićeve stihove govorili su glumci Boban Čvorović i Velizar Kasalica, kao i autor, dok je muzički dio programa upotpunio Veselin Beli Bošković.

”Osjetio sam dosta muzike kroz njegovu poeziju, pogotovo ljubavnu, i za njega bih rekao da je pjesnik povratka - povratka na staru dobru romantiku”, kazao je Bošković koji je komponovao tri Krulanovićeve pjesme.

”Veče je bilo duboko i toplo, nostalgično, bratsko i ljudsko, iskreno, prisjećajuće, ali i puno nade da dok jedni druge sretamo, dok jedni druge spominjemo, onda smo i živi”, kazao je Krulanović i “latio” se stihova.

Bonus video: