Knjige i ljudi, susreti i razgovori

Sajam knjiga je postao i veliki regionalni književni festival na kome svake godine učestvuje veliki broj pisaca. Gotovo da ne postoji nijedan značajniji regionalni pisac koji nije imao svoj program na Sajmu

3042 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sajam knjiga, privatna arhiva
Foto: Sajam knjiga, privatna arhiva

Petnaest godina tokom kojih se organizuje Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja dovoljno je vremena da se sagleda nastanak i rast ovog Sajma, šta ovaj Sajam jeste i što bi on mogao da bude u godinama koje dolaze.

Kada smo počinjali Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, mnogi nisu vjerovali u tu ideju. Neki nisu vjerovali da je moguće napraviti ambiciozni međunarodni sajam knjiga u Podgorici. Neki su mislili da nedostaje adekvatan sajamski prostor. Neki su mislili da pored tolikih regionalnih sajmova knjiga nije neophodan još jedan. Neki su sumnjali da li postoji dovoljno čitalaca koji će podržati takav sajam.

Mi smo vjerovali da Sajam mora biti međunarodni. Vjerovali smo da će oplemeniti i prilagoditi sebi svaki prostor u kome se nađe. Sajam su, prije svega, knjige i ljudi, susreti i razgovori, kao i ta magija koja proističe iz energije mnogobrojnih susreta i atmosfere velike knjižare i velikog književnog festivala. Znali smo dobro vrijednosti regionalnih i drugih evropskih sajmova knjiga, ali smo htjeli da napravimo sajam koji će imati svoj jasan i prepoznatljiv profil, dobru podgoričku atmosferu i najbolje sajamske sadržaje potvrđene u dugom iskustvu sajmova knjiga u drugim zemljama. A pogotovu smo vjerovali da ima dovoljno čitalaca i znali smo da od njihove podrške zavisi uspjeh Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Tako je i bilo. Već na prvi Sajam knjiga čitaoci su došli u tolikom broju i stvorili takav odjek da je odmah postalo jasno da je Sajam knjiga neophodan i da je on prihvaćen od najšire čitalačke javnosti. To je stvorilo obavezu da Sajam mijenjamo i unapređujemo, da dodajemo nove sadržaje, da predstavljamo nove knjige i nove pisce, da dovodimo nove izdavače iz Crne Gore i regiona.

Na Sajmu knjiga učestvuju vodeći izdavači iz čitavog regiona. U isto vrijeme Sajam knjiga je postao i veliki regionalni književni festival na kome svake godine učestvuje veliki broj pisaca. Gotovo da ne postoji nijedan značajniji regionalni pisac koji nije imao svoj program na Sajmu knjiga. Čitaoci i knjige, pisci i izdavači najprepoznatljivije su figure ovog Sajma knjiga koji se pamti po atmosferi i srdačnosti koja ga prati.

Znali smo da Sajam knjiga mora postati platforma nespornih vrijednosti. Zbog toga smo svojevremeno knjigama pridružili i obrazovanje, jer želimo da učestvujemo u stvaranju novih čitalaca. Sajam knjiga je pravo mjesto za to. Ali smo svoju ulogu prepoznali i u predstavljanju i promociji kulturnih i obrazovnih institucija iz Crne Gore. Biblioteke i galerije, muzeji i arhivi, škole i biblioteke - svi oni imaju šta da pokažu kao dio svog važnog i potrebnog rada. Sajam je prepoznat kao tačka kulturnog kontakta i kao mjesto promocije. Na tome ćemo raditi i u godinama koje dolaze.

Zahvaljujući Sajmu knjiga, pred čitaocia se svake godine iznova nađe more novih i klasičnih knjiga, ali i čitava mreža kulturnih i obrazovnih institucija, kao i čitava jedna zajednica ljudi posvećenih knjizi.

Početna avantura, zamišljena sa željom da Crna Gora dobije respektabilni regionalni sajam knjiga, prerasla je u jedan od najznačajnijih i najbolje organizovanih sajmova knjiga u regionu. Dobra iskustva i široka podrška čitalačke javnosti podstiču nas i obavezuju da i u narednim godinama budemo svježi i inovativni, zanimljivi i sadržajni, privlačni za izdavače i čitaoce, otvoreni za nove medije i za nove generacije.

Ovogodišnji Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja organizovan je i protekao u najneobičnijoj atmosferi do sada. Morali smo da organizujemo Sajam knjiga u okolnostima pandemije, uz sve brige i ograničenja koje to prati. Ali smo zahvalni čitaocima i zbog razumijevanja za te okolnosti i preduzete mjere, i za podršku koja je bila neskrivena i za interesovanje koje je utoliko bilo i uzbudljivo.

Već danas počinjemo pripreme za novi Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Nadam se da će se taj Sajam knjiga održati u godini bez pandemije i da će biti u znaku radosti čitanja, radosti susreta i radosti novog početka. I nadam se da će podrška koju dobija od čitalaca biti dovoljan razlog da Sajam knjiga bude prepoznat kao važno mjesto kulturne politike.

(Autor je direktor izdavačke kuće Nova knjiga i Međunaradnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja)

Bonus video: