Magičnim prahom ka Nedođiji i dalje

U najavi postavke se ističe da se Šarac likovnoj publici u Tivtu predstavlja izložbom čija su okosnica idejnog koncepta hormoni i njihov uticaj na tijelo čovjeka, a sve kroz glitere. Ona objašnjava i zbog čega je tako.

1725 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uz “magičnu prašinu” bojâ mlada crnogorska umjetnica, diplomirana grafičarka, Jovana Šarac na svojim slikarskim platnima kreira sopstvenu Nedođiju. Izložba njenih djela, nazvana upravo “Pixie dust” otvorena je u Muzeju i galeriji Tivat do 20. oktobra. Postavka je bila predviđena za prošlu godinu, ali ju je korona odložila, a sada je planirano da se ceremonija otvaranja zamijeni svečanim zatvaranjem, što je takođe upitno, kaže Šarac za “Vijesti” i poziva posjetioce da samostalno pogledaju izbor njenih djelâ u Tivtu, u galerijskom prostoru na prvom spratu.

”Predstavila sam 11 slika velikog formata, uglavnom apstrakcije, ali i figure. Na akademiji sam radila portrete, a figure, odnosno žensko tijelo, aktovi, došle su kao nastavak toga. Veza između svih tih mojih slika su gliteri, odnosno šljokice koje koristim takođe od studentskih dana. Čak sam štampala i grafike sa šljokicama i još uvijek nijesam zatvorila tu temu... Svakako, većinom se bavim akrilom, u toj tehnici su rađene i slike koje sam sada izložila. Mom senzibilitetu odgovaraju akrilne boje jer se brže suše, a ja slikam u jednom dahu. Mislim da na taj način postižem živost slike i tijela”, ističe mlada slikarka.

U najavi postavke se ističe da se Šarac likovnoj publici u Tivtu predstavlja izložbom čija su okosnica idejnog koncepta hormoni i njihov uticaj na tijelo čovjeka, a sve kroz glitere. Ona objašnjava i zbog čega je tako.

”U zavisnosti od toga kako ih koristim za mene šljokice nekada simbolizuju kič i kič kulturu u kojoj živimo, koja je sveprisutna u našoj stvarnosti i postaje dio nas. Izložba se zove ‘Pixie dust’ po motivu magične prašine iz Petra Pana, a zahvaljujući kojem likovi dobijaju sposobnost da lete. Ja svoje slike želim da doživim upravo kao neku magičnu prašinu i moj put u, nazovimo Nedođiju. Mislim da se u svima nama krije dijete, ali i da svi mi tražimo Nedođiju u kontekstu bijega od surove stvarnosti ili u cilju produženog trajanja djetinjstva. Rekla bih da nam je taj bijeg i potreban. Otuda i sve moje galaksije koje prikazujem u ciklusu apstraktnih djela”, priča Šarac.

I iako su platna i boje koje nanosi njen put u čuvenu zemlju Džejmsa Metjua Berija u kojoj niko ne stari, ona ima drugačije ambicije i ne bježi od društvenih okolnosti koje daju ozbiljnost i angažman njenim djelima.

”Mnogo stvari me motiviše i kako sam starija sve manje doživljavam umjetnost kao neko liječenje sebe, već imam potrebu da stvaram zarad više poente i smisla. Težim trenutku kada ću biti zadovoljna svojom slikom i ponosna na sebe i svoje djelo... Težim umjetnosti”, zaključuje Šarac.

Promijeniti politiku naše zemlje u oblasti kulture

Jovana Šarac je diplomirala grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a trenutno je studentkinja master studija slikarstva. Ovo je njena osma samostalna izložba, a predstavila se i na više kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Na pitanje kakav je položaj nje i njenih kolega, pripadnika mlađe generacije crnogorskih likovnih umjetnika, odgovara da Crna Gora obiluje talentovanim umjetnicima iz svih oblasti, a posebno likovne, koje treba njegovati.

”Svakako mislim i da treba promijeniti sveukupnu politiku naše zemlje kada je u pitanju oblast kulture. Mislim da savremena umjetnost još uvijek nije došla dovoljno do izražaja. Zahvaljujući novim tehnologijama postoji više mogućnosti za promociju mladih umjetnika čiji su ciljevi uglavnom vezani za inostranstvo. Mislim da su sve rjeđi mladi stvaraoci koji su fokusirani na izlaganje i predstavljanje u Crnoj Gori. Sa druge strane, mislim da ni za jednu profesiju kod nas danas nije povoljno vrijeme, a za umjetnost pogotovo, kao što nikada nije ni bilo. Svjesna toga sam i upisala akademiju, znajući šta me čeka, ali privilegovana i željna ga se bavim umjetnošću”, poručuje Šarac.

Bonus video: