Čirgić: Nikčević bio među najglasnijim afirmatorima crnogorske kulture

Iz FCJK su rekli da je na komemoraciji istaknut značaj Nikčevića u etabliranju nauke o crnogorskom jeziku i književnosti, promovisanju crnogorsko-hrvatskih kulturnih veza, kao i stvaranju montenegrističkog kadra u Crnoj Gori i u Hrvatskoj

4209 pregleda 8 komentar(a)
Čirgić, Foto: Savo Prelević
Čirgić, Foto: Savo Prelević

Akademik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK), Milorad Nikčević, bio je jedan od najglasnijih afirmatora crnogorskog jezika književnosti i kulture.

Kako su naveli iz FCJK, to je poručeno na komemorativnoj sjednici povodom njegove smrti, koja je održana juče u Svečanoj sali tog Fakulteta.

Na komemoraciji je govorio dekan FCJK Adnan Čirgić, kao i prodekan FCJK Aleksandar Radoman, profesor Boban Batrićević i akademik i nekadašnji Nikčevićev asistent Vukić Pulević.

Iz FCJK su rekli da je na komemoraciji istaknut značaj Milorada Nikčevića u etabliranju nauke o crnogorskom jeziku i književnosti, promovisanju crnogorsko-hrvatskih kulturnih veza, kao i stvaranju montenegrističkog kadra u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

Čirgić je istakao da je Nikčević bio jedan od najglasnijih afirmatora crnogorskog jezika književnosti i kulture.

“Bio je jedan od najvatrenijih društvenih kritičara u Crnoj Gori. Bio je jedan od onih što za svoga prilično duga vijeka nikad nijesu posrnuli”, naveo je Čirgić.

Iz FCJK su naveli da će se u sijedu u 16 sati održati komemorativna sjednica na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Bonus video: