Đukanović: Nikčević doprinio razvoju savremene CG, bio dosljedan borac za promociju i odbranu crnogorskog identiteta

"Zajedno sa vama danas ga žale mnogi prijatelji i poznanici, brojne kolege, studenti i poštovaoci kako u njegovoj Crnoj Gori, tako i u njegovoj Hrvatskoj", rekao je

7505 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Milorada Nikčevića njegovoj porodici.

Đukanović je, kako su saopštili iz njegovog Kabineta, kazao da je Nikčević dao nesebičan doprinos naučnom i kulturnom razvoju savremene Crne Gore i obnovi njenog nezavisnog državnog puta.

"On će ostati upamćen kao jedan od ključnih utemeljivača savremene montenegristike, i dosljedan borac za promociju i odbranu crnogorskog identiteta i vrijednosti našeg građanskog društva".

On je, navodi Đukanović, svojim naučnim radovima i stručnim javnim angažmanom doprinio trajnom utemeljenju posebnosti crnogorskog jezika i njegovih lingvističkih i kulturnoistorijskih korijena.

"Kao što je neprocjenjiv i njegov doprinos izučavanju književnih i sveukupnih crnogorsko-hrvatskih veza i vjekovnih prožimanja, a time i revitalizaciji i osavremenjavanju tradicionalno prijateljskih odnosa između naših naroda i zemalja. Zajedno sa vama danas ga žale mnogi prijatelji i poznanici, brojne kolege, studenti i poštovaoci kako u njegovoj Crnoj Gori, tako i u njegovoj Hrvatskoj", rekao je Đukanović.

Povezani članci

14. Oktobar 2021.

Preminuo akademik Milorad Nikčević

Bonus video: