Pečat neprolaznosti i univerzalne vrijednosti

Marčuk istakao da je vrijedjelo doći u Crnu Goru, jer je prostor galerije na Cetinju otvorio i predstavio njegove radove na najbolji mogući način

2609 pregleda 0 komentar(a)
Marčuk na otvaranju izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Marčuk na otvaranju izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Pogled na djelo jednog od najistaknutijih predstavnika starije generacije ukrajinske likovne scene, Ivana Marčuka, proširiće vidike crnogorske publike i ponuditi mogućnost uživanja u velikom slikarstvu, istakla je Snežana Ivović, kustoskinja jubilarne Marčukove izložbe koja je otvorena na Cetinju, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”,

”Nemire duše, lične i kolektivne traume čovječanstva, vječito tragalaštvo za smislom postojanja, umjetnik je iskazao je kroz seriju od 14 ciklusa - tzv. 14 Marčuka. Materijalizovani kroz različite stilske odrednice, svaki od ovih ciklusa, koji svjedoče o umjetniku izuzetne kreativnosti, specifičnog izražajnog potencijala, nepokolebljivog u dosljednosti svojim idealima, nose pečat neprolaznosti i univerzalne vrijednosti”, kazala je ona.

Posebnu cjelinu na izložbi predstavlja serija slika rađena tehnikom “Plontanizam”, što označava zapletenost, valovitost, a koju je umjetnik osmislio 1972. godine. Posmatrajući fascinantnu ljepotu golog drveća naspram plavog shvatio je da nijedna od njemu poznatih tehnika nije u stanju da prenese prirodnu čipku grana bez lišća, kazala je Ivović, što je on svojom tehnikom postigao.

Marčuk je istakao da je vrijedjelo doći u Crnu Goru jer je prostor galerije na Cetinju otvorio i predstavio njegove radove na najbolji mogući način. Podsjetio je da je uvijek govorio da ne bi do kraja spoznao sebe, dok ne prepozna sve što je naslikao. On se nada da će Crna Gora ugostiti i druge njegove slike i da će publika moći da osjeti radost koju one nose.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Natalija Fijalko istakla je da je Marčuk ponos Ukrajine i čestica ukrajinske duše, a sa publikom u Crnoj Gori je ovom prilikom podijelio dio te čestice.

Izložbu organizuju Narodni muzej Crne Gore i Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, uz podršku ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, povodom 85 godina od umjetnikovog rođenja. Izložba je otvorena do 15. novembra, uključuje 48 umjetnikovih djela. Saradnik na projektu je istoričar umjetnosti Miloš Marjanović.

Bonus video: