Predstava "Đokonda" na 26. Jugoslovenskom festivalu "Bez prevoda" u Užicu

Drama "Đokonda (Žena koja se igra)", opisuje istiniti događaj - krađu da Vinčijeve "Mona Lize", 21. avgusta 1911. godine, od strane italijanskog doseljenika, bivšeg radnika u Luvru - Vićenca Peruđe, koji je želio da je vrati Italiji

1553 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CNP
Foto: CNP

Predstava “Đokonda”, Viktora Lodata, u režiji Dušanke Belade, biće izvedena 4. novembra na sceni Narodnog pozorišta u Užicu, u okviru 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”, saopšteno je iz Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP).

Kako su kazali, pored CNP-a, na festivalu koji se održava od 1. do 7. novembra pod sloganom “Pričaj mi o nežnosti” učestvuju i Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, Pozorište Promena iz Novog Sada, Atelje 212, Narodno pozorište Pirot i Gradsko pozorište iz Podgorice.

Selektor festivala Bojan Munjin, naveo je u izvještaju o selekciji da predstava CNP-a govori o tome šta nam danas znači ljepota, puno kasnije od trenutka kada je moderna umjetnost izmijenila svoje lice.

Drama "Đokonda (Žena koja se igra)", opisuje istiniti događaj - krađu da Vinčijeve "Mona Lize", 21. avgusta 1911. godine, od strane italijanskog doseljenika, bivšeg radnika u Luvru - Vićenca Peruđe, koji je želio da je vrati Italiji.

"Kroz različite uglove sagledanja, fragmentarno, putem monoloških scena, drama istražuje razloge posebnosti ovog umjetničkog djela, bavi se odnosom običnog čovjeka i umjetnosti, suprotstavlja principe zakona i ličnog ubjeđenja, prati unutrašnja kolebanja specifičnih karaktera i preispituje pojam i porijeklo patriotizma", navodi se u saopštenju CNP-a.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević. Pored režije, Dušanka Belada potpisuje i adaptaciju, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, izvršne producentkinje su Jelena Milošević i Janja Ražnatović.

Bonus video: