Nagrade za Vučinića i Milatovića

Mladi crnogorski reditelji nagrađeni za svoja kratka ostvarenja, jedan u Srbiji, drugi u Kolumbiji

5488 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mladi crnogorski filmski reditelji, Nikola Vučinić i Branislav Milatović osvojili su glavne nagrade za svoje kratkometražne filmove na dva različita međunarodna festivala.

Vučinićev film “Velika dostignuća” pobjednik je 19. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma - Filmski Front koji je održan u Kulturnom centru Novog Sada od 28. do 31. oktobra. Na konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je više od hiljadu prijava iz cijelog svijeta, a filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, koji je bio selektor ovogodišnjeg izdanja festivala, ostvarenja je svrstao u dvije takmičarske kategorije - Srbija/region i Međunarodna selekcija.

Film “Velika dostignuća” najbolji u selekciji “Srbija/region” na festivalu Filmski front
Film “Velika dostignuća” najbolji u selekciji “Srbija/region” na festivalu Filmski frontfoto: poster

Pobjednika selekcije “Srbija/region” izabrao je žiri koji su činili reditelji: Nemanja Ćeranić, Jelena Gavrilović i Gvozden Đurić, a u obrazloženju svoje odluke naveli su da je Vučinić u svom filmu kreće od filozofske teze.

”Film ‘Velika dostignuća’ kreće od filozofske teze, ali duhovitim i veselim rediteljskim postupcima lako i nepretenciozno donosi refleksiju našeg savremenog trenutka koja se ogleda u apsurdnom spoju teskobe, banalnosti i potisnute lepote”, zapisao je žiri u obrazloženju svoje odluke.

Radnja filma je smještena u malom mjestu u kojem, tokom otvaranja zabavnog parka, gradonačelnik biva zamijenjen psihičkim bolesnikom koji će jednako uspješno odgovoriti zadacima koje jedan javni funkcioner obavlja, piše u sinopsisu. Uloge tumače Pavle Ilić, Marija Backović i Stefan Vuković, direktor fotografije je Ivan Čojbašić, a dizajner zvuka Luka Barajević. Producenti filma su Miljan Vučelić i Vuk Vukadinović. Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Kratki dokumentarni film “Obrad”, crnogorskog reditelja Branislava Milatovića, osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film u internacionalnoj selekciji na 17. izdanju Pasto International Film Festivala - FICPA, koji je od 20. do 24. oktobra održan u Pastu u Kolumbiji.

”Obrad” najbolji na Pasto International Film Festivalu
”Obrad” najbolji na Pasto International Film Festivalufoto: Poster

Film “Obrad” donosi priču o Obradu Pavloviću koji je bibliotekar u Kotoru i koji uprkos okolnostima, s velikom pažnjom i ljubavlju radi svoj posao.

”U njegovom slučaju bibliotekar nije samo osoba koja izdaje knjige. Kada govorimo o Obradu, bibliotekar nije profesija. Ova riječ ga određuje kao čovjeka. Obrad je s vremenom razvio roditeljski odnos prema ovoj zaboravljenoj instituciji. Biblioteka je njegovo radno mjesto, njegova kuća i njegova sudbina - bitka koju vodi jednakim intenzitetom i koju niti gubi, niti dobija, samo je neprestano ponavlja...”, kazao je Milatović ranije.

Ovaj dokumentarac realizovan je u produkciji “Bitter Frames Production” iz Podgorice, a podržao ga je i Filmski centar Crne Gore. Producenti su Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović, izvršni producent Nemanja Dragović. Za dizajn zvuka bio je zadužen Bobo Stanišić, direktor fotografije je Lazar Radić, pomoćnik reditelja Pavle Simonović, saradnik na scenariju Milo Masoničić, asistent kamere Niko Tripunović, montažer Vladimir Radovanović, a kolor korekciju je radio Nikola Marinković. J. K.

Film "Velika dostignuća" kreće od filozofske teze, ali duhovitim i veselim rediteljskim postupcima lako i nepretenciozno donosi refleksiju našeg savremenog trenutka koja se ogleda u apsurdnom spoju teskobe, banalnosti i potisnute lepote", obrazložio je žiri festivala "Filmski front" odluku da najboljim filmom u selekciji "Srbija/region" proglasi "Velika dostignuća" Nikole Vučinića

Bonus video: