Pjesnik koji je univerzalne teme obradio pjesnički, a dokučio filozofski

”Moj književni rad je u stvari istraživanje sa koncepcijom. U esejističkoj knjizi ‘Ideja i pogledi’ zastupljena je filosofija protkana i sa psihološkog i sociološkog aspekta, dok je u ostalim knjigama riječ o misaonom pisanju poezije sa univerzalnim temama”, kazao je Delić

4369 pregleda 0 komentar(a)
Delić, Foto: Privatna arhiva
Delić, Foto: Privatna arhiva

Kada je zbog povrede morao da okači patike o klin i zaboravi, makar na profesionalno bavljenje fudbalom, Nikšićanin Milan Delić latio se pera. Napisao je 13 knjiga i to 12 u kojima je ispleo niti lirike i filosofija, dok je knjiga “Ideja i pogledi” esejističkog tipa.

Knjige “Ideja i pogledi” i njegova posljednja knjiga jednostavnog naziva “Poezija” biće promovisane u sklopu novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene u ponedjeljak, 15. novembra u sali “Zahumlja”. O knjigama, koje su izdali “Štampar Makarije” iz Beograda i “Obodsko slovo” iz Podgorice, a čiju promociju organizuje JU “Zahumlje”, govoriće urednik Radomir Uljarević, dok će program voditi dramski umjetnik Miro Nikolić.

”Moj književni rad je u stvari istraživanje sa koncepcijom. U esejističkoj knjizi ‘Ideja i pogledi’ zastupljena je filosofija protkana i sa psihološkog i sociološkog aspekta, dok je u ostalim knjigama riječ o misaonom pisanju poezije sa univerzalnim temama”, kazao je Delić.

Kako je zapisao recenzent pomenutih knjiga, književni kritičar Želidrag Nikčević, još uvijek postoje “ljudi koji poeziju i filozofiju doživljavaju kao suštinski jedinstven vid egzistencije, ne samo kao put do mudrosti i ljepote, ne kao ponekad korisnu razonodu, a ne naročito kao pozu i profesiju - nego kao svakodnevnu službu i životno iskušenje”.

U Delićevom stvaralaštvu, prema riječima Nikčevića, nema žanrovskih granica i određenja, jer je taj “neumorni posvećenik duha i pisane riječi” navikao da “razmišlja, piše i pjeva usamljenički”, pošto se nikako nije uklapao u “uobičajene poetske šablone”.

”Ali to mu nije smetalo da gradi osoben stil, da univerzalne teme obradi pjesnički, a dokuči filozofski”, zapisao je Nikčević.

Delić, kako je istakao Nikčević, “strpljivo gradi svoj tihi i plemeniti misaoni svijet”, prateći sopstvenu ideju i “bacajuči” pogled na njen zagonetni horizont.

Delić živi i stvara u Nikšiću i u Beogradu, objavio je, pored knjiga koje će biti promovisane, i “Album”, “Lice zore”, “Sunčeva noć”, “Zvuk slike”, “Vatra iz kamena”, “Vrt života”, “Tajna tišine”, “Ogledalo svjetlosti”, “Vječnost”, “Ostvarenost” i “Raj”.

Bonus video: