Nikšić će biti regionalni pozorišni epicentar

Andrija Milošević dobitnik je nagrade “Veljko Mandić”. "Generalno, ništa ne očekujem pa me je ova vijest obradovala. Vrlo sam počastvovan što ću dobiti ovu prestižnu nagradu koja nosi ime jednog od naših najvećih glumaca", kazao je Milošević

4246 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Poznati glumac Andrija Milošević dobitnik je nagrade “Veljko Mandić” koja se bijenalno dodjeljuje u okviru Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću. Odluku o nagradi, koja će Miloševiću biti uručena na otvaranju 17. Međunarodnog festivala glumca, 23. novembra, donio je žiri u sastavu prof. dr Siniša Jelušić, dr Miodrag Čizmović i reditelj Andro Martinović. Nagrada “Veljko Mandić” dodjeljuje se za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti.

”Nisam očekivao nagradu. Generalno, ništa ne očekujem pa me je ova vijest obradovala. Vrlo sam počastvovan što ću dobiti ovu prestižnu nagradu koja nosi ime jednog od naših najvećih glumaca. Takođe mi je izuzetno drago što ću istu primiti u svom gradu”, kazao je Milošević “Vijestima”.

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće od 23. do 29. novembra, i u takmičarskom dijelu biće prikazano sedam predstava teatara iz regiona.

Kako je na konferenciji za novinare kazao selektor Festivala, dramaturg Radisav Jevrić, bilo je izuzetnih predstava koje su prijavljene za učešće, ali ih zbog tehničkih uslova nije bilo moguće uklopiti.

”Ovo jeste međunarodni festival, ali moglo bi se reći da je i festival eks ju, s obzirom na to da je koncipiran tako i da je to zatečeno. Predstave koje će sve biti izvedene u takmičarskom dijelu su žanrovski različite. Ono što bih predložio za neki budući rad jeste da festival zbilja poprimi tu dimenziju međunarodnog i da se ne svodimo samo na eks jugoslovenski postor. Mislim da bi to bio jedan novi kvalitet festivala”, kazao je Jevrić na konferenciji za novinare.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta i predsjednik Savjeta festivala, Janko Jelić kazao je da su uspjeli, s obzirom na relativno kratak period od kada je novo rukovodstvo Pozorišta, da pripreme dobar Festival, sa kvalitetnom predstavama. Pored njega, u Savjetu su još reditelj Goran Bulajić, sekretar Sekretarijata za kulturu, Dejan Ivanović, glumac Velimir Kasalica i direktor Pozorišta Radinko Krulanović.

”Imaćemo jedno raznoliko društvo i glumačko i pozorišno, različitih koncepcija i publika će moći da vidi različite vidove pozorišta na ovom festivalu”, kazao je Jelić.

Prema njegovim riječima, žiri u sastavu Milorad Damjanović, dramski umjetnik iz Beograda, reditelj Zoran Rakočević i glumac Dobrilo Boban Čvorović, imaće puno ruke posla. Okrugle stolove nakon predstava vodiće Goran Bulajić, dok je za organizacione poslove zadužena izvršna direktora Tanja Perišić.

Direktor Pozorišta Radinko Krulanović, istakao je da će 17. izdanje Festivala biti organizovano uz finansijsku pomoć lokalne uprave koja je stala, ne samo iza Međunarodnog festivala glumca, već i iza svih aktivnosti koje ta JU realizuje.

”Ovaj pozorišni festival je izuzetno značajan za grad Nikšić i mogu da kažem da je to jedna od stvari iz prethodnog perioda koje su uvijek bile korekno odrađene, ako ne i vrlo dobro. Mi smo riješili da nastavimo u tom duhu, da podržimo Međunarodni festival glumca i spremili smo se kao Opština, zajedno sa Pozorištem, da ga samostalno održimo. Naravno da očekujemo i pomoć od resornog ministarstva, u onoj mjeri u kojoj je o bilo prethodnih godina, ako ne i većoj”, kazao je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

Istakao je da se novo rukovodstvo Opštine, zajedno sa institucijama kulture iz grada pod Trebjesom, potrudilo da organizuje različite kulturne sadržaje i da prostor bude otvoren za sve kulturne pregaoce, kao i da će nastaviti u tom duhu.

Nisam očekivao nagradu. Generalno, ništa ne očekujem, pa me je ova vijest obradovala. Vrlo sam počastvovan što ću dobiti ovu prestižnu nagradu koja nosi ime jednog od naših najvećih glumaca. Takođe mi je izuzetno drago što ću je primiti u svom gradu”, kazao je “Vijestima” laureat nagrade “Veljko Mandić”, glumac Andrija Milošević

Prema riječima sekretara Sekretarijata za kulturu Dejana Ivanovića 17. izdanje Međunarodnog festivala glumca biće kruna novembarske kulturne ponude u našem gradu, a Nikšić će u periodu od 23. do 29. novembra biti “regionalni pozorišni epicentar”.

”Pozivam sve ljubitelje pozorišne umjetnosti ne samo iz našeg grada već i drugih crnogorskih gradova da tih dana posjete Nikšić i uživaju u istinskom teatarskom spektaklu najeminentnijih pozorišnih kuća iz regiona”, poručio je Ivanović.

Organizator festivala je Nikšićko pozorište, a pokrovitelj Opština Nikšić.

Dodjela nagrade i predstava “Pluća” za početak

Festival će biti otvoren dodjelom nagrade “Veljko Mandić”. Prve večeri festivala biće prikazana predstava “Pluća”, koju je režirala Aida Bukvić, a koja je koprodukcija Teatra Exit iz Zagreba i Gradskog kazališta iz Siska. U humoristično-romantičnoj drami o životu, toplu, duhovitu, emotivnu, a na momente brutalno iskrenu priču, ispričaće Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

Druge večeri je na repertoaru predstava “Konje ubijaju, zar ne?”, koju je po tekstu Maje Pelević režirao Kokan Mladenović, a izvodi je Gradsko pozorište iz Podgorice. Predstavu sa jakim društvenim angažmanom, sa jakim i bolnim društvenim rezovima, u kojima neki čestiti ljudi učestvuju u savremenom rijalitiiju, jer je to jedini način da prežive, izvodi brojna glumačka ekipa.

Bitef teatar iz Beograda predstaviće se predstavom “M.I.R.A.” za koju je koncept, režiju i dizajn scene uradio Andraš Urban. Predstava, koja je okarakterisana kao “tužno-vesela priča za široke narodne mase”, je premijerno izvedena 2019.godine, povodom 30 godina Bitef teatra, a posvećena je rediteljki Miri Trailović. Žensku glumačku ekipu predvodi Mirjana Karanović.

Predstavu “Antigona” režirao je Nenad Todorović, a urađena je u koprodukciji prištinskog Narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara. Todorovićeva predstava, koja je inicijalno Sofoklova, a napravljena je od različitih “Antigona” koje su pisali Bertold Breht, Žan Anuj, a ima i segmenata Eshilovog “Sedmorica protiv tebe”, premijerno je izvedena u maju ove godine.

Kamerni teatar “55” iz Sarajeva nikšićkoj publici predstaviće se predstavom “Sjećaš li se Doli Bel” koju je, po kultnom tekstu Abdulaha Sidrana, režirao i adaptirao Kokan Mladenović. Glumačku ekipu predstave, koja je premijerno postavljena 2019. godine i ovjenčana brojnim nagradama, predvodi Emir Hadžihafizbegović.Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke izvešće predstavu “Usamljeni Zapad” u režiji Belinde Božičković, a po tekstu savremenog irskog pisca Martina Mekdone.Predstava govori o svakodnevnim temama, otuđenosti, bolu i nerazumijevanju. Završne večeri festivala, kada će biti dodijeljene nagrade, biće izvedena predstava “Bolivud”, po tekstu Maje Prelević, u režiji Nataše Poplavske, a u izvođenju glumaca Teatra komedije iz Skoplja. Riječ je o prvom mjuziklu Teatra komedije.

Bonus video: