Sjećanje i podsjećanje na fenomen “Novi talas”

"Postavka govori jezikom onih kojima je novi talas obilježio djetinjstvo i mladost, a svojim akordima i životnom filozofijom trajno utkao u biće jasne kulturne kodove", ističu organizatori

2374 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KIC
Foto: KIC

Izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas” biće otvorena sjutra u Podgorici, u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u 19 časova. Ovom postavkom se KIC “Budo Tomović” pridružuje velikoj porodici institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno-muzičkog fenomena opštepoznatog kao “Novi talas”.

Postavka će obuhvatiti fotografije najistaknutijih fotografa iz regiona, svjedoka i aktera onog vremena, među kojima su djela: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića i drugih. Izložba je, navodi se u saopštenju, namijenjena savremenicima i poštovaocima vremena i muzike koja ga oslikava.

”Postavka govori jezikom onih kojima je novi talas obilježio djetinjstvo i mladost, a svojim akordima i životnom filozofijom trajno utkao u biće jasne kulturne kodove. Ova izložba je zapravo umjetničko podsjećanje na fenomen koji je ostavio dubok trag u našem društvu, pomjerio granice popularne kulture, podstakao nove vrijednosti, donio novu estetiku i komunikacionu transparentnost”, ističu organizatori.

Izložba fotografija realizuje se u saradnji sa nekoliko partnera, Radio Beogradom 202, izdavačkom kućom “Jugoton” i manifestacijom “Beogradski mesec fotografije”.

”Posjetioci će moći da vide jedinstvene dokumentarne i umjetničke fotografije, kao i kreativna rješenja prvih fotografija bendova koji su mijenjali istoriju pop i rok kulture, kao i fotografije sa nastupa, albuma, kaseta, magnetofonskih traka i drugo”, navodi se u saopštenju povodom događaja.

Izložbu će sjutra svečano otvoriti voditeljka Radio Beograda 202 Ružica Vrhovac, podgorički muzičar Marko Vukčević (gitarista i vokal sastava “Neon”) i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović.

Događaj u KIC-u podržaće i nevladina organizacija Gramofonske ploče Crne Gore - Montenegro records, a svečano otvaranje izložbe muzički će upotpuniti FM Mirda, izborom nekih od najpoznatijih pjesama bendova “Novog talasa” među kojima su: Azra, Haustor, Film, Šarlo akrobata, Električni orgazam, Idoli, Prljavo kazalište i drugi...

Izložba se može pogledati do 26. novembra.

Bonus video: