Ne smanjuje budžet za civilni sektor u kulturi

Planirano smanjenje dovešće do destabilizacije civilnog sektora u oblasti umjetnosti i kulture u Sloveniji sa teškim posljedicama po cio region Jugoistočne Evrope

2348 pregleda 0 komentar(a)
Foto: GOV.SI
Foto: GOV.SI

Regionalna platforma za kulturu Kooperativa pozvala je slovenački parlament, vladu i ministra kulture Vaska Simonitija da odustanu od planiranog smanjenja budžeta za civilni sektor u oblasti kulture i umjetnosti, upozoravajući da bi to imalo posljedice po čitav region.

U otvorenom pismu ministru Simonitiju, parlamentu i Vladi Slovenije, Kooperativa je izrazila 11. novembra duboku zabrinutost zbog predloženih izmjena budžeta za 2022. i 2023. godinu, koje su na dnevnom redu parlamenta na prijedlog vlade, a kako je ocijenila, dovešće do destabilizacije civilnog sektora u oblasti umjetnosti i kulture u Sloveniji sa teškim posljedicama po cio region Jugoistočne Evrope.

Kao regionalna mreža oko 40 nevladinih organizacija aktivnih u oblasti nezavisne kulture i savremene umjetnosti u svim zemljama nastalnim na prostoru bivše zajedničke države, Kooperativa je pozvala nadležne u Sloveniji da budžetska sredstva za programe i projekte u oblasti izvođačke, vizuelne, muzičke i novomedijske umetnosti, kao i amaterskog kulturnog stvaralaštva i izdavaštva povećaju do prvobitno planiranog nivoa. Slovenija bi se time, kako je naglašeno, čvrsto etablirala kao regionalni lider u oblasti kulture, potvrđujući razumijevanje o važnosti i ulozi, kao i o potrebama civilnog sektora u umjetnosti i kulturi.

Navodeći da je slovenačko Ministarstvo kulture pokazivalo svijest da civilni sektor ima fundamentalnu ulogu u razvoju društva i sistema kulture, Kooperativa je naglasila da je njegov značaj suštinski i u kontinuiranoj zaštiti kulturnog nasljeđa i njegove globalne kulturne i umjetničke relevantnosti, kao i u izgradnji identiteta, procesa demokratizacije, te društvene i regionalne kohezije i procesa saradnje. Civilni sektor u kulturi, kako je istaknuto, predstavlja izraz potreba građana, ima ključnu ulogu u razvoju publike i važan je generator umjetničkog stvaralaštva. Takođe, učestvuje u zaštiti tradicionalnih formi umjetnosti i kulture, ali i u svestranom razvoju umjetničkog stvaralaštva.

”Država sa svojim javnim institucijama kulture značajno zavisi od produkcije umjetničkih radova i drugih kulturnih djela civilnog sektora i publike koju on razvija. Građani takođe zavise od kulturne produkcije civilnog sektora koji može brzo da odgovori na njihove potrebe. On je ne samo u osnovi ekonomskog razvoja u oblasti kulture, već je zaslužan i za stvaranje novih radnih mjesta i poslova za značajan broj umjetnika i drugih profesionalaca u kulturi. Civilne organizacije u oblasti umjetnosti i kulture značajan su nosilac i evropskih i međunarodnih fondova u Sloveniji i njihov kapacitet da nastave i prošire svoje prihode direktno zavisi od mogućnosti da dobije sufinansirajuća sredstva u Sloveniji”, poručila je Kooperativa u pismu, koje su potpisale i njene članice.

U tom svijetlu, kako je konstatovano, teško je razumjeti razloge za smanjenje budžetskih sredstava za civilni sektor u kulturi dok Slovenija istovremeno izdvaja ogromna sredstva za razvoj sektora kulture generalno. Takva odluka značajno bi pogoršala i inače prekarne uslove rada umjetnika i radnika u kulturi, dovodeći mnoge u njih u rizik da izgube posao, napuste region ili odustanu od rada u umjetnosti i kulturi.

Kooperativa je skrenula pažnju i na posljedice odluke o smanjenju finansiranja civilnog sektora u kulturi u Sloveniji na procese kohezije i saradnje u oblasti kulture i umjetnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

”Slovenačke organizacije imaju već duže vrijeme vodeću ulogu u kulturnoj i umjetničkoj saradnji, razmeni i programima izgradnje kapaciteta u kulturi u regionu. Njihovo izvanredno iskustvo i stručnost u obezbjeđivanju sredstava iz međunarodnih fondova, kao i njihov međunarodni ugled i pozicija, značajno su pomogli razvoju sektora kulture i u drugim zemljama Jugoistočne Evrope”, naglasila je Kooperativa i istakla da su se organizacije u Sloveniji potvrđuju oduvijek kao veoma potrebni i stabilni partneri. Stoga bi, kako je upozorila, smanjenje budžetskih sredstava za civilni sektor u kulturi u Sloveniji moglo da ugrozi i aktuelne, kao i buduće zajedničke regionalne programe u kulturi, što prijeti da dovede do višedecenijskog unazađivanja procesa kohezije i kulturnog razvoja u regionu.

Kooperativa stoga snažno poziva nadležne da “razmotre ulogu i odgovornost Slovenije kao lidera u regionu” i učine napor da osiguraju finansijska sredstva za kontinuirani razvoj civilnog sektora u umjetnosti i kulturi u Sloveniji, a time i u čitavom regionu.

(SEEcult.org)

Bonus video: