Filmovima pokazao ljubav prema Crnoj Gori i pokoljenjima

Program kojim Crnogorska kinoteka obilježava 80 godina od rođenja i 20 od smrti Živka Nikolića, počinje danas i traje do 25. novembra

3143 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Crnogorska kinoteka
Foto: Crnogorska kinoteka

Crnogorska kinoteka bogatim filmskim programom tokom narednih nedjelju dana obilježava 80 godina od rođenja i 20 od smrti velikog crnogorskog filmskog i televizijskog autora Živka Nikolića, a tim povodom juče je održana i konferencija za medije.

Predstavljajući repertoar koji je osmislio njegov prethodnik, reditelj Andro Martinović, novi direktor Kinoteke, Goran Bjelanović podsjetio je na Nikolićevu biografiju. Istakao je da je Živko Nikolić rano naučio da “istinskom majstoru portreta nije toliko važno da li se crte lica na papiru poklapaju sa crtama lica onog koga portretiše”, već da je mnogo važnije da iznese njegov karakter.

”Stoga je, tokom cijelog svog umjetničkog vijeka, filmskim i televizijskim objektivom slikao karaktere koje je nosio u rokovniku svojih sjećanja, otkako je prohodao do kad je prestao da hoda... Njegovi karakteri su vrijednosti one antejske, antičke Crne Gore nosili izvorno, kao izvrnutu rukavicu što ih je činilo grotesknim i nezaboravnim. Međutim, ti antiheroji bi vjerovatno ostavili mnogo manje upečatljiv utisak da ih Živko Nikolić nije beskrajno volio, od prvog do posljednjeg, kao što sam siguran da je svojim filmovima i umjetničkim djelom beskrajno volio sve nas, kao i pokoljenja koja će doći”, rekao je Bjelanović.

Producentkinja u Kinoteci, Aleksandra Cerović, predstavila je program koji uključuje sve Nikolićeve filmove, od dokumentarnih, igranih, kratkih, kao i, ne manje važne, televizijske forme.

Bogat program
Bogat programfoto: Crnogorska kinoteka

”Program počinje danas i trajaće do 25. novembra, dakle traje osam dana i ulaz je slobodan, a svake večeri počinje u 20 časova. Podgorička publika će imati jedinstvenu priliku da na velikom platnu pogleda dokumentarne, igrane filmove koji su itekako tematski i motivima bliski i povezani”, kazala je Cerović.

Program danas otvaraju filmovi “Ane” iz 1980. i “Beštije” iz 1977, a sjutra će biti prikazani “Bauk” iz 1974. i “Jovana Lukina” iz 1979. godine, a biće upriličeno i veče posvećeno Nikoliću na kojem će govoriti: Božena Jelušić, Branko Baletić, Andro Martinović i Vera Đukanović, koja je pripremila bibliografiju o Živku Nikoliću.

Narednih dana na repertoaru su: “Ine”, “Smrt gospodina Goluže”, “Biljeg”, “Čudo neviđeno”, “Ždrijelo”, “Lepota poroka”, “Trag”, “U ime naroda”, “Graditelj”, “Iskušavanje đavola”. Posljednje večeri, 25. novembra, biće prikazani kratki Nikolićevi filmovi “Polaznik”, “Prozor”, “Oglav”, a sa željom da podsjete na Nikolićevo televizijsko stvaralaštvo biće prikazana i jedna epizoda iz Teatra poezije - Vito Nikolić u kojoj stihove govori Boro Begović.

Projekcije se održavaju u 20 časova u velikoj sali Muzičkog centra, a završne večeri dan u kinotečkoj sali “Gojko Kastratović”. Cerović je dodala i da će neki Nikolićevi filmovi biti prikazani i na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

”Filmove koje ćemo prikazati Kinoteka je skenirala sa novih kopija koje je uradila prije desetak godina u recentnoj mađarskoj filmskoj laboratoriji u Budimpešti. Takođe, željela bih da naglasim i da će dio ovog programa biti prikazan kao dio pratećeg programa Festivala autorskog filma u Beogradu, sa kojim Kinoteka već dvije godine ima uspješnu saradnju”, rekla je ona i pozvala publiku da posjeti Kinoteku i isprati program posvećen čuvenom filmskom autoru.

Planira da nadogradi ono što je kvalitetno započeto

Odgovarajući na pitanje medija, Goran Bjelanović je kazao da je na zdravim temeljima lako napraviti kvalitetnu kuću, ističući da je upravo takva i institucija na čije je čelo došao. On je na tu funkciju imenovan nakon što je prethodnom direktoru, reditelju Andru Martinoviću, istekao mandat.

Bjelanović i Cerović
Bjelanović i Cerovićfoto: Crnogorska kinoteka

”Martinović je napravio ogroman pomak u onim sadržajima koji su bili neophodni za funkcionisanje Crnogorske kinoteke... Očigledno je da je moj prethodnik Martinović veoma dobro znao da je zadatak Kinoteke da podigne svijest o značaju filma među građanima Podgorice i Crne Gore uopšte, o čemu svjedoči i jubilej koji obilježavamo na kvalitetan način”, rekao je Bjelanović.

On je kazao i da planira da nastavi i nad(o)gradi ono što je na kvalitetan način započeto, a što će, vjeruje, i u budućnosti biti na zadovoljstvo svih građana Crne Gore.

Bonus video: