"Pjesme koje traže angažovanost srca i uma"

„Na samom kraju povratak kosovskim korijenima koje simbolizuju božur i orah – patnja i stradanje kao istorijska konstanta , ali i nesalomiva žila koja prkosi hajci vjetrova: „Njegoševski orah , tvrdi , čudnovati.“... Pjesme posvećene umrlim roditeljima su više izraz zahvalnosti nego sjećanja“, rekla je on

1951 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Pjesme iz zbirke „Žeđ“ Žakline Bagaš mahom su slobodnog stiha, kazala je profesorica književnosti Snežana Šćepanović Đurasović.

„Njen, očigledno, slobodni duh skrovište nalazi u slobodnoj stihovnoj formi. Igra se riječima, toliko da ponekad u igri i pretjera pa dominira parataksa – u maniru velike avangardne poetike. Hermetizam je sveprisutan i traži čitaoca koji će „isprovociran“ pažljivo čitati , interpretirati , „domišljati“ neizrečeno.Česte metafore, simboli, poređenja samo pojačavaju njenu poetsku potrebu da izazove čitaoca ne dajući mu sve na dlanu.Traži angažovanost i srca i uma“, rekla je Šćepanović Đurasović.

Prema njenim riječima, fascinanatan je raspored odjeljaka u zbirci, „od uvijek i iznova, što je sada, konstantna ljubav, bol i sjećanje...“ Pjesnikinja se, kazala je Šćepanović Đurasović, retrospektvno vraća u dane djetinjstva u Kolašin , dane osnovne i srednje škole, u sjećanja na najbezbrižniji period života...

„Na samom kraju povratak kosovskim korijenima koje simbolizuju božur i orah – patnja i stradanje kao istorijska konstanta , ali i nesalomiva žila koja prkosi hajci vjetrova: „Njegoševski orah , tvrdi , čudnovati.“... Pjesme posvećene umrlim roditeljima su više izraz zahvalnosti nego sjećanja“, rekla je on.

Žaklina, objasnila je Šćepanović Đurasović, „pjeva ljubav, kao smisao i suštinu“.

Pjesnik Gordan Čampar kaže da o Žaklinu zove „pjesničkim otkrovenjem“. Prema njegovim riječima, pjesme iz zbirke „Žeđ“ daleko nadilaze sveprisutnu prosječnost.

promocija zbirke Žeđ
foto: Dragana Šćepanović

„Pričati o Žaklini kao pjesnikinji nije ni teško ni lako. Ne zovem je pjesnikinjom, već pjesničkim otkrovenjem. U ovom vrijemenu, kad su se su pera dohvalitili i pišu, zvani i nezvani, pismeni i nepismeni, kada sretente štivo koje se izdvaja, onda ste i kao kolega, prijatelj i sugrađanin jako zadvoljni. Na svu sreću, Žaklina se izmakla mnogo iz tog prosjeka. Ona je pjesnikinja koja ne podliježe formi , već suštini. Ne slažu se misli kako neko drugi hoće, već kako suština iz njih govori“, tvrdi Čampar.

Pjesme iz zbirke Žeđ, uz muzičku pratnju Isidora Gajevića, govorili su glumac Danilo Čelebić, koji je bio i moderator i pjesnik Nikola Lića Šćepanović.

Zbirka “Žeđ”, je druga po redu knjiga poezije Bagaš i objavljena je u izdanju izdavačke kuće „Unireks“. Predhodila joj je zbirka “Tišine”, a autorka je najavila da je u prirpremi i njena treća knjiga. Riječ je, objasnila je, o zbirci kratkih priča. Žaklina je rođena u Đakovici, odrasla je u Kolašinu, a živi i stvara u Podgorici

Promociju knjige „Žeđ“ oraganizovao je kolašinski Centar za kulturu.

Bonus video: