Antička tragedija po mjeri savremenog čovjeka

"Reditelj i adaptator predstave je ovo uradio na, rekao bih, drugačiji, savremeniji način. Ja sam to doživio kao pomak prema jednom farsičnom gledanju sa elementima mjuzikla", kazao je Bulajić

5981 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Miloš Zvicer
Foto: Miloš Zvicer

Nikšićka publika imala je priliku da u okviru 17. „Međunarodnog festivala glumca” odgleda predstavu “Antigona”, rađenu u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Režiju i adaptaciju predstave potpisuje Nenad Todorović, scenografiju Goran Stojčetović, kostime Bojana Kostadinović, scenski pokret i koreografiju Isidora Stanišić, a muziku je komponovao Bratislav Radovanović. U predstavi igraju Milica Burazer, Igor Damnjanović, Ivana Bartunjek, Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đorđević, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.

Predstavu inspirisanu čuvenom antičkom tragedijom koja je nastala “kroz suprotstavljanja Sofoklove, Anujeve i Brehtove Antigone”, uz songove i tekst koje je Todorović umetnuo, publika je ispratila aplauzom.

“Ne možete bez agona igrati antigonu. I ovdje smo imali taj izvorni agon ali u nešto drugačijem stilskom ‘pakovanju’. Reditelj i adaptator predstave je ovo uradio na, rekao bih, drugačiji, savremeniji način. Ja sam to doživio kao pomak prema jednom farsičnom gledanju sa elementima mjuzikla. To je legalan, izazovan, dinamičan postupak, sa puno vizuelnih simbola, žive muzika, elemenata lutkarstva i sve je to imalo jedan stabilan stilski okvir”, kazao je, tokom razgovora koji je upriličen nakon odgledane predstave, reditelj i moderator Goran Bulajić.

predstava Antigona
foto: Miloš Zvicer

Igor Damnjanović, koji je igrao Kreonta, istakao je da je predstava kompilacija svih napisanih Antigona i da se zbog toga i razlikuje od onih koje su rađene do sada.

“Ovdje je malo sve to više podređeno tim krajnostima dokle može da ode čovjekova glupost i vlasti i pojedinca u društvu i da ne postoji ništa što može da je zaustavi zarad ostvarivanja cilja. To je negdje i paralela sa ovim današnjim vremenina gdje smo toliko zapeli na svoju stranu neku i svako ko misli bilo šta drugačije je odmah protiv. A u stvari razmišlja svojom glavom”, riječi su Damnjanovića.

Branko Babović je istakao da je rad sa Todorovićem posebna avantura za glumce.

“Todorović je harizmatičan, neobičan, inteligentan i njegova svaka režija je, po meni, produkt njegovog intelektualnog i kreativnog bezobrazluka, u pozitivnom smislu. Pun je iznenađenja i nikad ne znaš šta te čeka do zadnjeg momenta. Ubacio je mnogo svog teksta, njegovi su songovi, imamo sjajne muičare koji su doprinijeli da ova predstava ima sigurno jednu neobično zanimljivu i nestašnu dimenziju”, kazao je Babović.

Vujadin Milošević je glumac zaječarskog pozorišta koje, kako je objasnio, po drugi put radi predstavu u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine. Prva predstava je bila “Žena iz Troje”, u kojoj nije igrao, dok je u “Antigoni” jedan od četvorice članova savjeta.

“Taj savjet je perosnifikacija svega onog što ne valja u društvu i tih poluga moći koje upravljaju svim i svačim”, kazao je Milošević.

Milica Burazer, koja igra “Antigonu”, smatra da ih i danas ima, ali da su “utišane”.

“Ja sam se malo kasnije priključila ovoj predstavi, ali sam imala puno povjerenje u svoje kolege i oni u mene. To moje ‘uskakanje’ je dokaz koliko je važno imati razumijevanje, podršku i izdržati do kraja i mislim da je to jedna od ključnih stvari u ovom poslu. Ovo je jedno potopuno drugačije tumačenje Antigone u odnosu na ono što smo mi na akademiji prolazili, ali je bilo uzbudljivo i izazovno uskočiti u ovakvu predstavu i ostati u njoj”, kazala je Burazer.

predstava Antigona okrugli sto
foto: Svetlana Mandić

Većeras će biti izvedena predstava “Sјećaš li se Doli Bel” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, koju je po tekstu Abdulaha Sidrana, režirao i adaptirao Kokan Mladenović. Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, kostimografiju i scenografiju Adisa Vatreš Selimović, a autorka muzike je Irena Popović. Glumačku ekipu predvodi Emir Hadžihafizbegović, a tu su još i Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Muhamed Hadžović, Admir Glamočak, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Saša Krmpotić i Sin Kurt.

Organizator Međunarodnog festivala glumca, koji traje do 29.novembra i u sklopu koga će biti izvedeno šest predstava iz zemalja regiona, je JU Nikšićko pozorište uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Bonus video: