U Kotoru otvorena izložba radova sa radionice dobrotske čipke

Udahnule čipki život

"Dobrotska čipka predstavlja lokalnu verziju venecijanske čipke ratićele i svakako je rezultat prožimanja različitih tehnika izrade čipke na prostorima istočnog i zapadnog Sredozemlja, a ova znamenita vještina mora da bude živa", zapisala je Danijela Đukić

2648 pregleda 0 komentar(a)
Zahvaljujući njima čipka nije u stadijumu opasnosti, Foto: OJU Muzeji Kotor
Zahvaljujući njima čipka nije u stadijumu opasnosti, Foto: OJU Muzeji Kotor

Izložba radova sa radionice dobrotske čipke, koju je od 19. oktobra do 20. novembra vodila “čuvarka” ove vještine prof. Nadežda Nada Radović, otvorena je krajem protekle sedmice u Kotoru, u Galeriji solidarnosti.

Radionicu je pohađalo 13 učesnica iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Podgorice, a pored njihovih na izložbi su predstavljeni i radovi Radović, koja decenijama čuva vještinu izrade i glas o ovom znamenitom vezu. Izložba je organizovana povodom Dana opštine Kotor, a dio je programa “Stara vještina za novo doba” kojim Opštinska javna ustanova (OJU) “Muzeji” Kotor nastoji da sačuva vještinu izrade dobrotske čipke kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Radović je iskazala zadovoljstvo posvećenošću i stečenim znanjem učesnica i zahvalila menadžerki za programske politike i planiranje u OJU “Muzeji” Kotor mr Mirjani Vukasović.

”Sada možemo reći da čipka nije u stadijumu opasnosti. Učenice radionice, za mene škole, udahnule su čipki život, dozvolivši joj da ovdje ostane i opstane. Dobrotska čipka nije zanat, ona je umjetnički zanat i zato pripada društvu umjetnosti. Podržimo naše učenice da stvaraju i uče druge ovoj vještini”, kazala je Radović.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

Dobrotska čipka predstavlja “lokalnu verziju venecijanske čipke ratićele” i svakako je rezultat prožimanja različitih tehnika izrade čipke na prostorima istočnog i zapadnog Sredozemlja, a ova znamenita vještina mora da bude živa, zapisala je povodom izložbe rukovoditeljka Muzeja grada Perasta Danijela Đukić.

”Život osigurava održivost, dok održivost produžava život živog. Samim tim obezbjeđuje se zaštita, a animiranjem lokalnog stanovništva da usvoji vještinu izrade dobrotske čipke zatvara se krug čuvanja, podrške i obnavlja život ovog plementog nematerijalnog kulturnog dobra”, istakla je ona.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

OJU “Muzeji” Kotor polaznicama radionice svačano je predala potvrdu da su ovladale osnovnim tehnikama izrade dobrotske čipke. Izložbu prate film i fotografije sa radionice, koje je uradila doktor umjetnosti Dušica Ivetić, vršilac dužnosti direktora OJU “Muzeji” Kotor.