Borisu Liješeviću nagrada "Grada teatra" za pozorišno stvaralaštvo

Liješević režira u svim značajnijim pozorišnim kućama regiona

2818 pregleda 4 komentar(a)
Liješević, Foto: Screenshot/Youtube
Liješević, Foto: Screenshot/Youtube

Reditelj Boris Liješević dvadeset šesti je dobitnik nagrade za pozorišno stvaralaštvo, prestižnog priznanja za doprinos festivalu „Grad teatar“.

Žiri festivala, koji je radio u sastavu akademik Dževad Karahasan, književnik, Jelena Lužina, teatrologinja, i Željko Hubač, dramaturg i reditelj, donio je odluku da ove godine nagradi Liješevića.

Boris Liješević rođen je u Beogradu. Odrastao je u Budvi, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju i započeo upoznavanje sa osnovama pozorišne umjetnosti na festivalu „Grad teatar“. Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i završio režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, gdje danas vodi klasu glume. Trostruki je stipendista Gete instituta u Beogradu.

Godine 2005. učestvovao je na skupu Forum Junger Buhenangehoriger u okviru festivala Teatertrefen u Berlinu. Saradnik je Zagrebačkog glumačkog studija u kom se bavi Strazbergovom metodom.

Prve godine profesionalne karijere obilježavaju saradnje sa mladom i srednjom generacijom srpskih dramskih pisaca, iz kojih nastaju predstave: “Beograd London” (Fedor Šili), “Dragi tata” (Minja Bogavac), “Zverinjak” (Dušan Spasojević), “Projekcija” (Miloš Jakovljević). Režira komade savremenih regionalnih i evropskih autora: “Prisustvo” (Dejvid Harover), “Osvrni se u gnevu” (Džon Ozborn), “Osećaj brade” (Ksenija Dragunska), “Bella figura” (Jasmina Reza), “Pijani” (Ivan Viripaev), “Čitač” (Bernhard Šlink)...

Jedan je od prvih reditelja sa ovih prostora koji se bavi verbatim metodom. Autorski projekti nastali snimanjem tematskih razgovora s anonimnim sagovornicima koji otkrivaju svoja autentična životna iskustva su: “Čekaonica”, “Plodni dani”, “Povodom Galeba”, “Očevi su grad(ili)”, “Peti park”.

Predstava “Čuvari tvog poštenja” nastala je iz improvizacija u samom procesu. Rad na tekstu, odnosno dugotrajni rad s piscem na materijalu, poslednjih godina čini osnovu njegovog rada. U tim procesima nastale su predstave “Elijahova stolica” i “Brašno u venama” po motivima djela Igora Štiksa, “Čarobnjak” i “Noćna straža” po motivima djela Fedora Šilija, “Blue Moon” po motivima istoimenog romana Damira Karakaša. Prema dramatizacijama romana režirao i predstave “Jare u mleku” Jurija Poljakova, “Mirni dani u Miksing Partu” Erlenda Lua, “Mir na Itaki” Šandora Maraija, “Upotrebu čoveka” Aleksandra Tišme. Od djela klasičnog kanona radio režiju Puškinovog “Evgenija Onjegina”, Goldonijeve “Ribarske svađe”, “Lorencača” Alfreda de Misea, “Mefista” Klausa Mana...

Liješević je dobitnik nagrada „Mira Trailović“, „Ljubomir Muci Draškić“, „Bojan Stupica“, „Anđelko Štimac“, „Petar Kočić“, Ardalion, Iskra kulture, Sterijine nagrade, nagrade sarajevskog magazina “Dani” – “Hrabri novi svijet”, Nagrade Grada Beograda “Despot Stefan Lazarević”. Za režiju je nagrađen na festivalima: Barski ljetopis, Tvrđava teatar u Čortanovcima, na festivalu Vršačka pozorišna jesen, na aleksinačkom Festivalu prvoizvedenih predstava.

Dobitnik je godišnjih nagrada Ateljea 212, Srpskog narodnog pozorišta i Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Režira u svim značajnijim pozorišnim kućama regiona.

Bonus video: