Predstavljanje kustoskog kolektiva BLOK

Na današnjoj promociji u Podgorici govoriće Ana Kutleša, Vesna Vuković i Dunja Kučinac

1185 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Pešun
Foto: Luka Pešun

Kustoski kolektiv “BLOK” iz Zagreba predstaviće se večeras u Podgorici, u Kuslevovoj kući, u 19 časova, a u okviru Decembarske umjetničke scene DEUS 2021.

Na promociji će govoriti: Ana Kutleša, Vesna Vuković i Dunja Kučinac. Razgovor sa gošćama iz Zagreba moderiraće Nela Gligorović, kustoskinja i koordinatorka odjeljenja za kulturu u Sekretarijatu za kulturu i sport Podgorice.

”Podgorička publika imaće priliku da čuje šta su bile inicijalne ideje osnivanja kolektiva ‘BLOK’, ali će se upoznati i s njihovim aktivističkim djelovanjem i modelima finansiranja, kao primjerima važne prakse u regionu. Fokus razgovora biće na sljedećim programima, koje “BLOK” realizuje: umjetnici za kvart/Muzej susjedstva kao okvir za djelovanje i rad u lokalnoj zajednici, kao i mikrokpolitike kroz prezentaciju društveno angažovanih umjetničkih praksi”, navodi se u saopštenju.

Zagrebački Kolektiv “Blok” osnovan je 2001. godine i predstavlja kustoski kolektiv koji radi na demokratizaciji kulture i umjetnosti te artikulaciji otpora procesima privatizacije kulture, koji su restauracijom kapitalizma temeljno preuredili polje. Bave se produkcijom i istraživanjem društveno angažovanih umjetničkih praksi, izdavaštvom, političkom i umjetničkom edukacijom te organizovanjem kulturnih radnika u borbi za bolje uslove rada. Od 2016. vode prostor za umjetnost i aktivizam “Baza”, smješten na Trešnjevci, najvećem zagrebačkom kvartu.

Pokrenuli su i dugoročni projekat “Muzej susjedstva Trešnjevka”, 2018. godine, a koji predstavlja okvir za rad u lokalnoj zajednici, kroz izgradnju virtualnog fundusa, umjetničke produkcije i različite kulturno-umjetničke i socijalno angažovane programe. Njihove aktivnosti prožima saradnja s kulturnim i obrazovnim institucijama te umjetničkim i aktivističkim inicijativama na lokalnom i međunarodnom nivou.

Program se realizuje u saradnji s organizacijom “Teorema”.

Bonus video: