Predstava “Konji ubijaju, zar ne?” u BDP-u

Nakon nastupa na festivalu RUTA Grupa Triglav, repertoar se nastavlja predstavom “Zelena čoja Montenegra”

2247 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Predstava “Konji ubijaju, zar ne?” koju je po tekstu Maje Pelević režirao Kokan Mladenović zatvoriće danas festival RUTA Grupa Triglav, čiji je domaćin, od 30. novembra, Beogradsko dramsko pozorište.

Tako Regionalna unija teatara Grupa Triglav nastavlja svoju misiju povezivanja i saradnje pozorišta u regionu, i predstavlja mrežu partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju čine: Gradsko pozorište Podgorica, pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

U današnjoj izvedbi predstave “Konji ubijaju, zar ne?” igraju: Dušan Kovačević koji je zamijenio Emira Hadžihafizbegovića, Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Goran Slavić, Jelena Simić, Dejan Đonović, Ivona Čović Jaćimović umjesto Branke Femić Šćekić, Vukan Pejović, Katarina Krek i Željko Radunović.

”Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta”, navodi se u saopštenju.

Repertoar Gradskog pozorišta dalje se nastavlja crnogorskom premijerom predstave “Zelena čoja Montenegra” u režiji Nikite Milivojevića, rađena u koprodukciji sa JU “Grad Teatar” i Beogradskim dramskim pozorištem, 10. decembra, dok je reprizno izvođenje zakazano za dan kasnije.

Dan Gradskog pozorišta, 27. decembar, pored tradicionalne dodjele nagrade “Vasilije Ivanović Šćućkin” i dodjele godišnjih nagrada, obilježiće i premijera predstave “Ukroćena goropad”, koju je po tekstu Vilijema Šekspira, režirao Dejan Projkovski.

Bonus video: