Film iz Kana otvara „Ubrzaj”

Dugometražnim ostvarenjem “Kupe br. 6” u subotu u Podgorici počinje 12. Festival filma o ljudskim pravima

887 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Ovogodišnji dobitnik Grand Pri, posebnog priznanja na filmskom festivalu u Kanu, dugometražni film “Kupe br. 6” otvoriće 12. izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021, u subotu 11. decembra, u Podgorici, najavili su iz Centra za građansko obrazovanje.

Otvaranje festivala i projekcija filma, čiji je reditelj Juho Kuosmanen iz Finske, biće upriličeno u 20 časova u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci.

”Početkom 1990-ih, finska studentkinja arheologije, Laura, bježi od zagonetne ljubavne veze u Moskvi, i ukrcava se na voz do luke Murmansk, na krajnjem sjeveru Rusije, kako bi proučavala drevne stijene. Ona je primorana da dijeli dugu vožnju u maloj kabini za spavanje sa grubim ruskim rudarom Ljohom, koji zaudara na votku. Neočekivani susret, u kupeu br. 6, vodi ovo dvoje putnika da se suoče sa istinom o sopstvenoj usamljenosti i čežnji za ljudskom vezom. Glavne uloge tumače: Seidi Haarla, Jurij Borisov, Dinara Drukarova”, navodi se u opisu ostvarenja u koprodukciji Finske, Rusije, Estonije i Njemačke.

foto: Milos Vukanovic - CGO

Festival traje od 11. do 15. decembra, a održava se u Podgorici, Beranama i Kotoru, pod geslom “Borbe koje traju”. Ulaz na sve projekcije je slobodan, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

”Ubrzaj” u Beranama biće održan 13. i 14. decembra, i to prvog dana u Centru za kulturu sa projekcijama u 18 i 20 časova kada su na repertoaru filmovi: “Novo jevanđelje” za koji režiju potpisuje Milo Rau i “Tereza37” reditelja Danila Šerbedžije. Dan kasnije u Beranama će biti prikazan izbor kratkih filmova sa Sarajevo film festivala (SFF), u 11 časova u Gimnaziji “Panto Mališić”, a u Centru za djecu sa posebnim potrebama u 13 časova je na repertoaru silm “Razlog zbog koga skačem je” u režiji Džerija Rotvela.

Kotorsko izdanje festivala počinje u nedjelju, 12. decembra projekcijom filma “Tereza37” u Kinu “Boka” u 19 časova, a u 20.45 će biti prikazani kratki filmovi sa SFF-a. Film “Nespokojan” reditelja Hoakima Lafozea na programu je 13. decembra, takođe u Kinu “Boka” u 17 časova, gdje će u 19.30 biti prikazan i “Kupe br. 6”.

Nakon prvog dana na repertoaru u Podgorici, u sali Crnogroske kinoteke, biće upriličene po tri projekcije dnevno, u 17, 18.30 ili 19 časova i u 20.30 ili 21 čas, u zavisnosti od trajanja prethodnog filma.

Bogat repertoar čine filmovi: u nedjelju: “Mala djevojčica” u režiji Sebastiena Lifšica, “Nešto prelijepo što ostaje za nama” rediteljke Katrine Filp, “Ne ostavljaj tragove” Jana P. Matusinskog; ponedjeljak: “Autoportret” za koji režiju potpisuju Espen Wallin, Margret Olin, Katja Hogset, ”Nespokojan” Hoakima Lafozea, “Razlog zbog koga skačem je” Džerija Rotvela; utorak: “Novo jevanđelje” Mila Raua, “Mašina za život” Joni Goldstein i Meredit Zielke, “Mala Palestina, dnevnik opsade” Abdalaha Al-Khatiba...

U srijedu će festival “Ubrzaj” biti zatvoren, a na programu u Crnogorskoj kinoteci od 17 časova su kratki filmovi: “Sumrak” u režiji Balina Biroa, “Planiranje ljeta” Aleksandrua Mironeskua, “Sa balkona” Arisa Kaplanidisa, a zatim u 18 časova film “Grad slave” reditelja Dmitrija Bogoljubova i u 19 “Tereza37” Danila Šerbedžije.

Bonus video: