Stalone prodavao svoja platna za pet dolara da bi platio autobus do škole

Glumac otvara treću muzejsku izložbu u Njemačkoj sa eksperimentalnim djelima naslikanim prije skoro 60 godina

6242 pregleda 1 komentar(a)
Stalone u ateljeu, Foto: Galerie Gmurzynska And Sylvester Stallone
Stalone u ateljeu, Foto: Galerie Gmurzynska And Sylvester Stallone

Glumac koji je otjelotvorio legendarne heroje Rokija i Rambo postao je umjetnik. Silvester Stalone predstavio je seriju slika koje je stvorio prije skoro 60 godina i koje je prodavao za pet dolara da bi platio autobusku kartu do škole i nazad. Radovi - dio izložbe koja je tokom vikenda otvorena u Muzeju Osthaus u Hagenu u Njemačkoj - od tada su bili sakriveni u Staloneovoj garderobi. Govoreći na konferenciji za novinare 4. decembra, umjetnik, koji je ranije ove godine napunio 75 godina, kaže da je kupovao jeftina platna za dva dolara, a zatim ih prodavao za pet dolara.

"Ostalo mi je nekoliko, ali me je nekako bilo sramota (njih) jer je stil bio sasvim drugačiji, pa sam ih držao u ormanu", kaže Stalone. "Nije bilo nikakvog umjetničkog uvoda ili školovanja, to je bila samo boja koja je tekla po platnu sa puno emocija, a nisu viđene ni iz bliza 55-60 godina. Bile su u mom ormanu, tako da je sjajno da ih izvadim".

Izložba obuhvata opseg od ranih radova, koje je potpisao "Majk Stalone", do slika napravljenih danas. Nekoliko autoportreta je takođe uključeno, kao što je "Finding Rocky" (1975), koji je prethodio filmskom scenariju i filmu. Kako kaže Matias Rastorfer, izvršni direktor i suvlasnik Galerije Gmurzinska, koja je predstavljala umjetnika cijelu deceniju: "Stalone je veoma vizuelna ličnost, njegove ideje se vizuelno formiraju, a slika je bila najličniji zamršeni dio njega. Kada se vještina i mašta susreću sa dugovječnošću, to je prava stvar."

Staloneov rad 'Finding Rocky' (1975)
Staloneov rad "Finding Rocky" (1975)foto: Galerie Gmurzynska

Iako je umjetnost podstakla njegov rad u kinematografiji, iz finansijskih razloga, Stalone je bio primoran da odabere pisanje, a zatim glumu umjesto slikanja, brzo zaradivši bogatstvo u filmskoj industriji. Nakon snimanja Rokija, Stalone je neko vrijeme živio u Majamiju, gdje je nabavio djela Frensisa Bejkona i Monea. Ostali umjetnici u njegovoj kolekciji su Pikaso, Gerhard Rihter ili Anselm Kifer.

Staloneovo platno na izložbi
Staloneovo platno na izložbifoto: independent.co.uk

Što se tiče tržišta za njegova sopstvena djela, Stalone tek treba da dostigne veliki uspjeh. Cijene na aukciji kreću se od 1.500 do 3.500 dolara, mada Rastorfer kaže da cijene za ranija djela mogu da "idu i do desetina hiljada", u zavisnosti od motiva. S obzirom na to da je Stalone "težak" oko 400 miliona dolara, takve vrijednosti vejrovatno neće smetati umjetniku, koji se požalio "Holivud riporteru": "Znate, možda je trebalo da budem slikar. To bi sigurno značilo mnogo manje stresa".

Bonus video: