Filmovi koji su odraz borbe i vrijednosti

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" danas se nastavlja Podgorici, a otvara u Kotoru u 17 časova

3006 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Nakon što je Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ sinoć otvoren u Podgorici, i u Kotoru će danas biti otvoreno ovogodišnje izdanje festivala koji se odvija pod geslom "Borbe koje traju", dok je otvaranje festivala u Beranama planirano za sjutra.

"Filmovi koje vam predstavljamo su odraz naših vrijednosti. Oni su odraz naše i vaše borbe. Gledaćete neke od najuspješnijih svjetskih filmova koji će vam proširiti pogled i dati potrebni podsticaj i nadu. Zajedno smo u borbama koje traju“, poručila je sinoć izvrša direktorka Centra za Građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, na otvaranju festivala.

Film "Tereza 37", po scenariju Lane Barić i u režiji Danila Šerbedžije, na programu je u Kinu "Boka" u 19 časova.

"Tereza ​​(Lana Barić) živi u patrijarhalnom dalmatinskom gradu Splitu i dok njen suprug Leon plovi, ona preispituje sopstveni život. Doktorova šala uzdrma njen monoton brak i usmjerava njen život u potpuno novom, neočekivanom pravcu. Priča koju je napisala vrhunska hrvatska glumice Lane Barić, ukorijenjena je u mačo dalmatinskoj kulturi, ali je univerzalna i mnogima privlačna. Briljantan performans glavnih glumaca i suptilna režija doveli su do filmskih nagrada i nagrada u zemlji i inostranstvu, od Španije do Švedske, Poljske itd", navodi se u opisu festivala koji organizuje Centar za građansko obrazovanje.

foto: CGO

Program u Kotoru nastavlja se u Kinu “Boka” u 20.45 i to kratkim filmovima: "Sumrak" u režiji Balinta Biroa, "Planiranje ljeta" reditelja Aleksandrua Mironeskua i "Sa balkona" za koji režiju potpisuje Aris Kaplanidis.

Program u Podgorici počinje filmom "Mala djevojčica" Sebastiena Lifšica, u 17 časova u Crnogorskoj kinoteci.

"Saša je sedmogodišnja djevojčica koja je oduvijek znala da je djevojčica, iako je rođena u tijelu dječaka. Uprkos tome što je društvo zakazalo u tome da je tretira kao i ostalu djecu tog uzrasta, u njenom svakodnevnom životu – od treninga, plesa do dječijih rođendana, njena porodica vodi veliku bitku da omogući da njena različitost bude prihvaćena i da je ljudi iz okruženja razumiju. Jedan od najznačajnijih savremenih reditelja, Sebastien Lifšic, prati Sašu i njenu porodicu godinu dana bilježeći svojom kamerom istinski dirljive momente sreće i mnogih izazova sa kojima se kao porodica suočavaju. Ovo je inspirišući portret nekoga ko traži tako malo – da bude prihvaćen onakvim kakav jeste. Ništa na ovom svijetu ne može da pokrene roditelje kao bol njihovog djeteta. To je, u stvari, ogromna zvijezda vodilja ovog filma, borba Sašine majke da je svijet vidi onako kako Saša vidi samu sebe", ističe se u opisu filma.

foto: CGO

Nakon toga, u 18.30 časova u Crnogorskoj kinoteci na programu je film "Nešto prelijepo što ostaje za nama" u režiji Katrine Philp.

"Zajednica 'Dobre žalosti' u Nju Džersiju fokusira se na holistički pristup žalosti, gdje djeca mogu da se predaju gnjevu u 'vulkanskoj sobi' ili da se oproste od mede pacijenta koji umire u 'bolničkoj sobi'. U periodu od godinu dana, film prati nedjeljne sastanke i približava se Kimi, Niki, Piteru, Nori, Nolanu i Mikajli i njihovom bliskom saputniku – žalosti, dok dolaze na svoje nedeljne grupne sastanke u 'Dobru žalost', obavljaju male rituale da bi se sjećali svojih voljenih i nastavljaju sa svakodnevnim životnim aktivnostima", piše u opisu filma.

foto: CGO

Zasnovan na istinitim događajima, film "Ne ostavljaj tragove" reditelja Jana P. Matušinskog počinje u 20.30 časova u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici i zatvoriće drugi dan ovogodišnjeg izdanja festivala Ubrzaj.

"Godina je 1983, u Poljskoj. Zemlju potresa slučaj Grzegorz Przemyka – srednjoškolca kojeg je policija pretukla na smrt. Zasnovan na istinitim događajima, film prati priču o Jureku – jedinom svjedoku premlaćivanja, koji je preko noći postao državni neprijatelj broj jedan. Represivni režim je angažovao čitav svoj aparat – tajnu službu, policiju, medije i sudove – da pritisne Jureka i druge ljude bliske slučaju, uključujući njegove roditelje, i posebno, majku, Barbaru", opis je filma.

foto: CGO

Sve informacije o festivalu dostupne su na sajtu www.ubrzaj.me.

Bonus video: