Preminuo bard epskog pjesništva Božidar Božo Đuranović

Poznat je kao autor čuvenih epskih pjesama „Smrt popa Mila
Jovovića”, „Suđenje serdaru Šćepanu”, “Mara i svatovi”,
“Ženidba Baća Mićunovića”…

21491 pregleda 12 komentar(a)
Đuranović, Foto: Svetlana Mandić
Đuranović, Foto: Svetlana Mandić

Juče je u 82. godini u Nikšiću preminuo književnik i epski pjesnik Božidar Božo Đuranović, čovjek za koga su mnogi poznavaoci epske poezije tvrdili da je pravi nasljednik Radovana Bećirovića i jedini koji može da se svrsta u isti rang sa njim.

Poznat je kao autor čuvenih epskih pjesama „Smrt popa Mila Jovovića”, „Suđenje serdaru Šćepanu”, “Mara i svatovi”, “Ženidba Baća Mićunovića”…

Jedina pjesma koju je napisao, a nije zasnovana na istorijskim činjenicama, je “Ženidba Nikole Gagovića”.

Đuranović je rođen 7. januara 1940. godine u Goliji, a u mladim danima počeo se baviti pisanjem. Prve radove objavio je u đačkim novinama, a kasnije u mnogim listovima i časopisima.

Epsku poeziju počeo je da piše kada je iz Golije došao u Nikšić i zaposlio se u Željezar. Bilo je to 1962. godine. Tada je počeo i da se druži sa bardom epskog pjesništva – Radovanom Bećirovićem Trebješkim. I upravo prva epska pjesma koju je napisao je ‘Pogibija popa Mila Jovovića’.

Prvi guslar koji je tu pjesmu ispjevao bio je Đuro Krsmanović, a prvi put je snimljena 1977. godine od strane Stojana Šipčića, Luke Karadžića, Đura Krsmanovića i Labuda Tomića i od tada postaje narodna pjesma. To je bilo prvi put da se osmerac snimio uz gusle.

Pjesmu je snimio čak i Rambo Amadeus.

Objavio je devet knjiga i samo tri nijesu zbirke epskih pjesama – istorijski roman o Lazaru Pecirepu, drama u stihu o golijskom knezu Štukelji i knjiga o Koritskoj jami. Njegove zbirke epskih pjesama su – “Vuk i Crna Gora”, “Sa Duge i Golije”, “Slavni dani i megdani” (dva izdanja), “Sa krvavih razbojišta”, “Vojvoda Joksim Knežević” i “Ne predati slavu zaboravu”. Jedan je od osnivača Udruženja guslara i epskih pjesnika Crne Gore “Vuk Karadžić”, a bio je član mnogih guslarskih društava Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Dok je u podgoričkoj Pobjedi izlazila rubrika „Crnom Gorom, putem i bespućem”, koju je uređivao Vitomir Vito Nikolić, bio je redovni saradnik, a sarađivao je u „Nikšićkim novinama“, Željezarinom listu „Naša riječ” ... Bio je predsjednik guslarske sekcije KUD-a „Čelik” - Željezare „Boris Kidrič”. Bio je član i redakcijskog odbora časopisa „Golija”, savjetnik i saradnik časopisa “Guslar”, kojeg izdaje Guslarskog društvo “Filip Višnjić” u Kičineru - Kanada, i stručnog savjeta “Glas gusala” iz Beograda.

Preko 35 guslara je zvanično snimilo njegove pjesme. Nezvanično, mnogo više. Đuranović je dobitnik prve nagrade “Hadži Radovan Bećirović Trebješki” za najbolju epsku pesmu Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Svojevremeno su narodni guslari Branko Perović i Slavko Jeknić, u saradnji sa glumcima Mihailom Mišom Janketićem, Danilom Lazovićem i Sonjom Jauković, snimili Božovu pjesmu “Knjaz Danilo i Kadići”. Đuranović će biti sahranjen sjutra na porodičnom groblju Gomilice u selu Javljen.

Bonus video: