Tamni vilajet gnjevnih mladih ljudi

"Ovaj komad, pored lepeze tema koje portretiše, u svojoj biti ima i taj klasni sukob, a onda se taj klasni sukob, odnosi na kulturološki, religijski sukob tih zaraćenih strana"

1837 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz predstave, Foto: Miloš Zvicer
Detalj iz predstave, Foto: Miloš Zvicer

Imam ideju! Hajde da igramo jednu igru. Hajde da se pretvaramo da smo ljudska bića i da smo u stvari živi! Samo nakratko. Šta kažete? Hajde da se pretvaramo da smo ljudi!”, ove riječi izgovara Džimi Porter, glavni junak drame Džonija Ozborna “Osvrni se u gnjevu”.

Večeras će na sceni Nikšićkog pozorišta mlada ekipa, predvođena jednako mladim autorskim timom, premijerno igrati pomenutu dramu i pokušati da kod gledalaca izazovu ne gnjev, već da ih natjeraju da razmisle o sebi, svojim dilemama, istinama i lažima, uvjerenjima i zabludama, i da se, onako svi zajedno, “pretvaramo da smo ljudi”.

”Ovaj komad, pored lepeze tema koje portretiše, u svojoj biti ima i taj klasni sukob, a onda se taj klasni sukob, odnosi na kulturološki, religijski sukob tih zaraćenih strana. Zanimalo nas je šta se nalazi iza toga, jer uvijek iza tih sukoba stoje neki ljudi, i s jedne i s druge strane. Ono što smo mi probali da odgonetnemo je koja je to siva zona između crnog i bijelog. Mi smo naše junake stavili u tamni vilajet i ako iz njega izađu, kajaće se, a ako ne izađu, opet će se kajati. Probali smo da u toj atmosferi odgovorimo na neka univerzalna pitanja”, kazao je reditelj Jug Đorđević i dodao da je veliki poduhvat, u vremenu pandemije, napraviti predstavu, a da se Nikšićko pozorište hrabro uhvatilo u koštac sa tim.

Osvrni se u gnjevu
foto: Miloš Zvicer

A u “koštac” se uhvatila i dramaturškinja Tijana Grumić koja je, odlučila da u svojoj adaptaciji pored gnjevnih mladih muškaraca “uvede” i gnjevne žene koje su, kako 1956. godine kada je prvi put izvedena Ozbornova drama, tako i danas, ostavljene po strani. Grumić je odlučila da to promijeni.

”Nijesmo se trudili da komad aktuelizujemo, odnosno lokalizujemo, već smo ga ostavili na univerzalnom nivou, jer mislimo da komunicira sa publikom i danas i da se nije moralo dolaziti do drastičnih intervencija u smislu adaptacije. Ono što je meni bilo važno, na kraju i nama zajedno kao timu, je da se osim tog bunta gnjevnih muškaraca, bavimo i ženama. Mislim da je klasno pitanje neodvojivo od ženske borbe i emancipacije. Bavili smo se kako taj svijet utiče i na žene, koje su trpni subjekti toga i koje, srećom, postaju veoma aktivne. Nijesmo željeli da te dvije žene dovedemo u situaciju da one budu samo posljedica muškog djelovanja, da se bore oko muškaraca i da ih to prosto razdvaja, nego da se malo bavimo i pitanjem ženske solidarnosti i patnjom koju djelimo i iz koje onda izlazi neka snaga i revolucija”, istakla je Grumić, na konferenciji za novinare.

Scenografiju predstave potpisuje Andreja Rondović koja je istakla da je posao koji joj je dodijeljen bio izazovan, ali ne i težak, i dok su se reditelj i dramaturškinja uglavnom “držali” Ozbornovog teksta, ona se potrudila da sa scenske strane napravi drastični pomak, da ne ispoštuje didaskalije i da scenografiju izmjesti iz realizma i smjesti je u jedan viktorijanski stan.

Osvrni se u gnjevu
foto: Miloš Zvicer

Za kostime je bila zadužena Velimirka Damjanović, koja je istakla da je polazna tačka za njen posao u predstavi bio realan život i da se potrudila da to i kostimima dočara, dok muziku potpisuje Julija Đorđević.

Glumačku ekipu čine Jovan Krivokapić, Maja Stojanović, Nikola Vasiljević, Gordana Mićunović i Boban Čvorović.

”Moj lik nije iziskivao istraživanje jer okruženi smo sa mnogo gnjevnih ljudi. I ja prepoznajem dosta često gnjev u sebi i to mi je vrlo blisko”, kazao je Jovan Krivokapić.

Maja Stojanović je istakla da je uvijek voljela da predstava publiku osvoji ne zbog glumaca koji igraju, ili reditelja koji je uradio, već zbog sadržaja i priče koju ta predstava nosi, a da je upravo to slučaj sa komadom “Osvrni se u gnjevu”.

”Ovaj proces je za mene bio veoma izazovan i inspirativan, a ja sam se trudila da tokom cijelog procesa budem otvorena za sve ono što lik koga igram misli, doživljava, za sve njene potrebe i odluke. Imala sam veliko povjerenje u režisera i čitav ansambl. Bez te iskrenosti i otvorenosti ovaj posao ne može da se radi kako treba”, kazala je Gordana Mićunović.

Prema riječima Nikole Vasiljevića u predstavi se govori o univerzalnim temama, a njemu je bilo bitno da publici predstavi život i razlog bitisanja lika koga igra.

Dobra energija, timski rad i povjerenje su, prema mišljenju svih aktera predstave, ono što je glavna determinanta njihovog rada.

”Pozorište je timski rad. Za sve nas rad sa autorskim timom na čelu sa Jugom Đorđevićem bio je velika novina. Zadovoljan sam procesom rada, a sinoć, nakon scenske probe, odgledao sam dio predstave i bio sam zadovoljan jer mislim da je proradila”, kazao je Boban Čvorović.

Zadovoljna je i nova uprava Nikšićkog pozorišta, jer nakon izuzetno uspješnog 17. Međunarodnog festivala glumca i veoma posjećene “Beoart” revije, za kratak period pripremili su predstavu “Osvrni se u gnjevu”.

”Srećni smo što iz naše produkcije izlazi jedna lijepa, dobra predstava. Nadam se da će ona dati novi impuls samom pozorištu, kao i kulturnom životu grada, i da ćemo taj impuls prenijeti na šire prostore Crne Gore, ali i van granica države”, kazao je Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

Za početak, nakon večerašnje premijere slijedi repriza koja je zakazana za sjutra veče.