Digitalizacija bioskopskih dvorana širom Crne Gore

Nastavak jedne od značajnijih aktivnosti u saradnji resornog ministarstva, FCCG i šest opština doprinijeće razvoju i jačanju crnogorske kinematografije

2294 pregleda 3 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Jelena Kontić
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Jelena Kontić

Ugovor o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopskih dvorana u centrima za kulturu šest crnogorskih opština potpisali su danas u Podgorici: ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, direktorica Filmskog centra Crne Gore (FCCG) Aleksandra Božović, direktorica Centra za kulturu Berane Slobodanka Ivanović, direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović, direktor Centra za kulturu Pljevlja Nebojša Rubežić, direktorka Herceg festa Gordana Krcunović, direktorica Centra za kulturu Kolašin Gorica Ilinčić i direktor Centra za kulturu Plužine Milenko Mićanović.

"Tehničko-tehnološko unapređenje sala koje obavljaju prikazivačku djelatnost u Crnoj Gori, zajedničkim sredstvima Ministarstva, Filmskog centra i centara za kulturu uvešće najsavremenije digitalne tehnologije, obnoviće i standardizovati bioskopske mreže, biće podsticaj razvoja tehničke baze kinematografije, kao i edukacije i stručne obuke zaposlenih u centrima za kulturu. Sve su ovo prioriteti koji su prepoznati Zakonom o kinematografiji i Nacionalnim programom za razvoj kinematografije za period 2018-2023", kazala je Bratić.

Prisutnima se obratila i direktorica FCCG i objasnila da će ovaj projekat u navedenim institucijama kulture biti završen do kraja 2022. godine, a u svim ostalim opštinama do kraja 2023.

"Ovaj važan projekat podrazumijeva rješavanje pitanja neophodne infrastrukture kojom će sale centara za kulturu dobiti savremeno opremljene prostore za realizaciju prikazivačke djelatnosti. Time se u prvom redu nastoji direktno uticati na razvoj kinematografije u Crnoj Gori, a posebno u opštinama koje do sada nijesu imale adekvatne ulove za prikazivanje filmova i za razvoj filmske publike. Projekat digitalizacije prikazivačkih sala nastavak je jedne od posebno značajnih aktivnosti kooperacije resornog ministarstva, FCCG i pomenutih opština čime se dugoročno doprinosi razvoju i jačanju crnogorske kinematografije", kazala je Božović.

Bratić je rekla i da vjeruje "da je ovaj projekat samo jedan u nizu uspješnih poduhvata koji su pred nama, a koji će zasigurno osnažiti zajedničku perspektivu i iznjedriti nove prilike na putu naše uspješne saradnje".

Bonus video: