Časopis "Osmijeh" ponovo ugledao svjetlost dana

“Časopis ‘Osmijeh’ je dokaz da nije baš sve tako crno, iako je književnost marginalizovana u društvu, a pogotovo književnost za djecu. Bio bih zadovoljan da barem dvije ili tri pjesme i jednu priču iz ovog časopisa svako dijete u Crnoj Gori pročita. To bi bio veliki uspjeh za sve nas koji smo radili”, kazao je predsjednik Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade Žarko Vučinić

1958 pregleda 76 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

“Osmijeh je kad se slikamo, pa poleti ptica” kazao je petogodišnji Andrija Burić.

A osmijeh je i kada njegov odgovor, od prije tri decenije, objavi časopis Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade koji je, nakon 17 godina, ponovo ugledao svjetlost dana.

Časopis “Osmijeh” izlazio je od 1991. do 2004. godine, objavljeno je 95 brojeva i onda su zatvorene njegove korice. Nakon što je Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade obnovilo rad, odlučili su da “Osmijeh” vrate djeci, ali i onima koji čuvaju dijete u sebi.

Predsjednik Udruženja, Žarko Vučinić, kazao je da su raniji brojevi časopisa imali 20 ili 24 stranice i da su bili “puni prelijepih, vanvremenskih poruka koje su pisci prezentovali djeci u Crnoj Gori”.

“Mi smo imali slatke muke da nismo mogli da napravimo časopis ispod 76 strana, što je za današnje uslove jedan veliki uspjeh. Ono što mene, kao predsjednika Udruženja, posebno raduje jeste da imamo jedan kvalitetan sadržaj i da je možda trebalo da bude i tri puta veći, a da bi taj sadržaj bio jednako kvalitetan“, kazao je Vučinić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljan obnovljeni “Osmijeh”.

Tematika 96. izdanja je, u skladu sa praznicima koji predstoje, obuhvatila Novu godinu i Božić, a Vučinić je najavio da će časopis izlaziti kvartalno.

“Časopis ‘Osmijeh’ je dokaz da nije baš sve tako crno, iako je književnost marginalizovana u društvu, a pogotovo književnost za djecu. Bio bih zadovoljan da barem dvije ili tri pjesme i jednu priču iz ovog časopisa svako dijete u Crnoj Gori pročita. To bi bio veliki uspjeh za sve nas koji smo radili”, kazao je Vučinić.

foto: Svetlana Mandić

Broj pristiglih radova, a njih je na stotine, pokazatelj je da je “Osmijeh” falio svima i da su mali i veliki pisci jedva čekali da pošalju pjesme i priče. Nijesu zaostajali ni mali likovnjaci.

“Zaista je nevjerovatan podatak koliko smo radova dobili, posebno u ovo vrijeme kada smo mislili da je književnost zapostavljena ili marginalizovana, a književnost za djecu se čini da je negdje na još većoj margini, nego književnost za odrasle. Ispostavilo se da to i baš nije tako. Potrudili smo se da pristigle radove klasifikujemo po folderima, pa smo ih nazvali zlatni, srebrni i bronzani folder. Zanimljiv je podatak da smo koristeći samo radove iz zlatnih foldera imali negdje oko 200 strana materijala, što je deset puta više u odnosu na prethodne brojeve“, kazao je glavni i odgovorni urednik časopisa, Goran Radojičić.

Podsjetio je da 96. izdanje “Osmijeha” izlazi na tridesetu godišnjicu od objavljivanja prvog broja. Prema njegovim riječima, sadržaj časopisa podijeljen je na rubrike, pa tako imamo radove koji su izlazili u časopisima 1991. i 1992. godine, zatim radove učenika iz crnogorskih škola i regiona, nagrađenih učenika sa petog konkursa “Mariji s ljubavlju”, regionalnih pisaca, članova Udruženja i redakcije, a tu su i prevodi bajki sa engleskog jezika, predstavljanje Milenka Ratkovića, jednog od najznačajnijih crnogorskih pisaca za djecu i mlade, i na kraju rebusi i zagonetke.

“Trudili smo se da predstavimo sve ono što su, u ovom trenutku, vrijednosti književnosti za djecu i za mlade. Dešava se da djeca koja su tada čitala časopis i objavljivala u njemu, danas isti uređuju. Nadam se da će se tako nešto desiti i kroz 20-30 godina i da ćemo imati taj kontinuitet”, istakao je Radojičić.

Jedan od tih malih pisaca, čija pjesma je objavljena u drugom broju “Osmijeha” je Branko Vuković, danas pisac i član redakcije. Kako je kazao, neobično lijep je osjećaj uređivati časopis u kome je kao učenik trećeg razreda osnovne škole objavio pjesmu koju je posvetio majci. Kazao je da će “Osmijeh” od sada imati i digitalno izdanje i da im je cilj da se svih prethodnih 95 brojeva nađu na jednom folderu i budu dostupni svima.

„Ovo je jedan od rijetkih, ako ne i jedini list takve vrste u Crnoj Gori koji je posvećen književnom stvaralaštvu za djecu. Nije bilo ni formalno, ni tehnički, ni pravno, ni materijalno, ni organizaciono, lako da obnovimo Udruženje i da se ovaj list pojavi. Svojevremeno je ovaj list bio literarna čitanka, kvalitetan list koji afirmiše ne samo stvaralaštvo djece, već i stvaralaštvo za djecu. Čini mi se da ovaj broj nadmašuje mnoge do sada”, kazao je Milutin Đuričković, predsjednik Senata Udruženja, pisac za djecu i profesor dječje književnosti.

Kazao je da je “Osmijeh” omogućio da se ponovo afirmišu književne vrijednosti namijenjene djeci i mladima, kao i stvaralaštvo, ne samo djece već i za djecu. Istakao je da imaju ideju da naredne godine objave monografiju o radu Udruženja, koje je nekada organizovalo više festivala, brojne književne promocije.

“Jedan od tih festivala bio je ‘Kraj zelene Zete’ i održavao se svake godine s početka jeseni. Učesnici tog festivala su svojevremeno bili najveći pisci za djecu iz ondašnje Jugoslavije. Vjerujem da će Udruženje i ova redakcija uspjeti da oživi i taj festival”, naglasio je Đuričković.

U narednom periodu “Osmijeh” će biti distribuiran osnovnim školama, ali i udruženjima i bibliotekama iz Crne Gore i regiona i svi oni koji ne budu u prilici da dobiju štampano izdanje, imaće priliku da “prelistaju” digitalnu verziju.

Bonus video: