Koncert-lekcija uz čembalo

Solista Belgorodske i Kurske filharmonije, Timur Haliulin, predavač na Institutu za umjetnost i kulturu u Belgorodu, prirediće program pod nazivom „Muzika za čembalo kroz vjekove“ sjutra, u 19 časova u Kamernoj sali Muzičkog centra

1500 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Muzički centar Crne Gore
Foto: Muzički centar Crne Gore

Solista Belgorodske i Kurske filharmonije, čembalista Timur Haliulin, predavač na Institutu za umjetnost i kulturu u Belgorodu, prirediće koncert-lekciju pod nazivom „Muzika za čembalo kroz vjekove“ sjutra, u 19 časova u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore.

Shodno temi koncerta, solista će na čembalu - instrumentu čije je zlatno doba obilježilo preriod 17. i18. vijeka, interpretirati djela i, pored toga, predavanjem dodatno upoznati publiku sa načinima sviranja i kompozicijama.

Repertoar će obuhvatiti kompozicije najznačajnijih autora koji su pisali muziku za ovaj instrument - od renesansnog umjetnika Đirolama Freskobaldija, baroknih kompozitora Johana S. Baha i Georga F. Hendla, jednog od najznačajnijih italijanskih predstavnika bečke škole Luiđija Bokerinija, potom djela ruskog stvaraoca 20. vijeka Mikaela L. Tariverdijeva do britanskog savremenog umjetnika, Džona Ratera i dr.

Haliulin je orguljaš, čembalista i kariljonista, solista Belgorodske i Kurske filharmonije angažovan je i kao predavač na Belgorodskom Institutu za umjetnost i kulturu. Diplomirao je na Državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov u Sankt Peterburgu, a magistarske studije nastavio na Fakultetu umjetnosti Sankt Peterburškog državnog univerziteta na časovima orgulja, čembala i kariljona.

Organizator je međunarodnog festivala muzike kariljonista “Zvona Belgoroda”.

Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja. Redovno nastupa na koncertima širom Evrope i učestvuje na festivalima u Moskvi, St. Peterburgu, Kazanju, u Beligiji, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Poljskoj, Turskoj, Češkoj...

Bonus video: