“Peaky Blinders” počinju život i na pozorišnoj sceni

Premijera plesno-pozorišne produkcije koju potpisuje tvorac serije Stiven Najt predviđena je za 27. septembar u Birmingemu

6720 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rambert / Birmingham Hippodrome
Foto: Rambert / Birmingham Hippodrome

Predstojeća, šesta sezona BBC-jeve blokbaster drame “Birmingemska banda” (Peaky Blinders) biće posljednja, ali nova plesno-pozorišna produkcija koju potpisuje tvorac serije Stiven Najt nastaviće da pripovijeda sagu o gangsterima u Birmingemu na pozorišnoj sceni. “Peaky Blinders: The Redemption of Thomas Shelby” (Birmingemska banda: Iskupljenje Tomasa Šelbija), projekat koji je najavljen minule sedmice, krenuće ove jeseni na Hipodromu u Birmingemu, a zatim biti predstavljen i na turneji 2023. godine. To je saradnja sa plesnom trupom Rambert i uključivaće 20 glumaca i bend koji će uživo svirati posebno naručenu muziku. Francuski koreograf Benoa Svon Pufer, imenovan za Ramberovog umjetničkog direktora 2018. godine, postaviće ono što opisuje kao „inspirativno i uzbudljivo“ ostvarenje. Baletska predstava se u priču o “Peaky Blindersima” uključuje na kraju Prvog svjetskog rata i počinje u rovovima. Fokusiraće se na romansu između Tomija Šelbija (kojeg u TV seriji glumi Kilijan Marfi) i konobarice i agenta na tajnom zadatku Grejs Burdžes (koju glumi Anabel Volis).

Ekipa serije 'Peaky Blinders'
Ekipa serije "Peaky Blinders"foto: Theguardian.com

Najt je rekao da je serija „oduvijek imala muziku i pokret u srcu, a sada će sada ti otkucaji srca biti prebačeni na scenu“. Produkcija je „ples za ljude koji obično ne gledaju ples“, nastavio je. „Ako se koncept plesa 'Peaky Blinders' čini čudnim, ostavite predrasude po strani i rezervišite kartu”. Helen Šut, izvršni direktor i izvršni producent Rambera, kaže: „Nevjerovatno smo počastvovani što nam je Stiven Najt ukazao povjerenje sa svojim nacionalno voljenim 'Peaky Blindersima'... Radujemo se što ćemo u pozorištima dočekati novu generaciju publike pričom koja se obraća mnogim ljudima". Predstava će imati svoju svjetsku premijeru na Hipodromu u Birmingemu, gdje će biti izvođena od 27. septembra do 2. oktobra. Zatim se seli u londonsko pozorište Trubadur Vembli park (12. oktobar - 6. novembar) prije nego što krene na turneju 2023. godine. Pafer, koji će režirati i raditi koreografiju za produkciju, rekao je da je ovaj šou „nešto u obimu kakav nikada ranije nismo radili” i da „ne može biti spremniji za izazov”.

Rambert je najstarija britanska plesna kompanija i imala je 14-mesečni prekid u turnejama zbog pandemije kovida-19, što je najduža pauza u njenoj 95-godišnjoj istoriji.

U septembru 2019. godine, Pafer je radio koreografiju za Rambertovu predstavu na prvom zvaničnom festivalu Peaky Blinders, vikend-događaju koji se održava u oblastima Digbet i Smol Hit u Birmingemu, gdje je stolovala originalna banda koja je inspirisala seriju.

Bonus video: