"Policajci" u Crnogorskom narodnom pozorištu

Tekst je nastao u vrijeme realnog socijalizma u Poljskoj, ali komad nije izgubio na aktuelnosti ni danas

3932 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Predstava “Policajci” koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović biće izvedena večeras u Podgorici, u 20 časova na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta.

"Komad govori o posljednjem političkom osuđeniku u jednoj totalitarnoj državi, kojom vladaju Infant i njegov stric Regent, a koji odlučuje da dobrovoljno 'revidira' svoj stav i da se stavi na raspolaganje vlastima. Država ostaje bez neprijatelja, postaje suvišno postojanje policije, pa oni sami moraju da glume neprijatelje države kako bi očuvali svoju službu", ističe se u opisu predstave.

Mrožekov tekst je nastao u vrijeme realnog socijalizma u Poljskoj, ali komad nije izgubio na aktuelnosti ni danas. Iz CNP-a ističu da to govori o dubokom promišljanju o ljudskoj prirodi, o prirodi vlasti i podaničkom mentalitetu kojeg totalitarna vlast strahom utjeruje u ljude.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Reditelj Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

Bonus video: