Predsjedava reditelj "Šestog čula"

Za nagrade na ovogodišnjem festivalu takmiči se 18 filmova

2458 pregleda 0 komentar(a)
Žiri ovogodišnjeg Berlinala, Foto: Berlinale.de
Žiri ovogodišnjeg Berlinala, Foto: Berlinale.de

Međunarodnim žirijem 72. Flimskog festivala u Berlinu, popularnog Berlinala predsjedavaće reditelj i scenarista M. Najt Šjamalan.

Ostali članovi žirija su reditelj, scenarista i vizuelni umjetnik Karim Anjuz (Brazil/Alžir), producent Said Ben Said (Francuska/Tunis), rediteljka i scenarista An Zohra Berače (Njemačka), rediteljka i književnica Cici Dangarembga (Zimbabve), reditelj i scenarista Rajasuke Hamaguči (Japan), kao i glumica i producent Koni Nilsen (Danska/SAD).

Za nagrade na ovogodišnjem festivalu takmiči se 18 filmova.

M. Najt Šjamalan reditelj poznat, između ostalih, po „Šestom čulu“ (1999) i „Podijeljenom“ (2016) zasnovao je prošle godine na francuskom stripu „Sandcastle“ Pjera Oskara Levija i Frederika Petersa svoj novi film „Stari“ u kome igraju Gael Garsija Bernal, Viki Krips, Rufus Sivel, Ken Lung, Niki Amuka-Bird i drugi. Trenutno radi na svom sljedećem filmu, "Knock at the Cabin", koji će biti objavljen u februaru 2023. godine.

Karima Anjuza regionalna publika upoznala je bolje kada je osvojio Beogradskog pobjednika za najbolji film u glavnom takmičarskom programu 48. Festa 2020. godine, za ostvarenje “Nevidljivi život”.

“Sa preciznom režijom glumaca i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekta filmske naracije, film ‘Nevidljivi život’ uspio je da povede publiku na prelijepo i gorko putovanje. Film, koji bi lako nazvali remek-djelom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umjetnost stvaranja filmova”, ističe se u obrazloženju žirija za ostvarenje Karima Anjuza, snimljenog u brazilsko-njemačkoj koprodukciji.

Cici Dangarembga je priznata spisateljica, filmska stvarateljka i atkivistkinja u oblasti kulture. Autorka je knjiga za koje je dobila nagrade koje se smatraju istaknutim u Zimbabveu. Njeni filmovi su obišli festivale širom svijeta, među kojima i festival Sandens. Živi u Harareu i sarađuje sa lokalnim filmskim stvarateljkama. Kada je 2020. došlo je do protesta u Zimbabveu - demonstranti su optuživali vladu za korupciju i loše upravljanje, Cici je bila među onima koji su uhapšeni zbog učešća na prostesima. Oslobođena je uz kauciju, a prethodno je optužena za podstrekavanje na nasilje i kršenje propisa uvedenih za suzbijanje širenja virusa korona. Drugi pisci su zatražili da se povuče optužnica protiv Cici, koju je ona porekla.

Japanski režiser Rajasuke Hamaguči i njegovo ostvarenje "Drive my Car" nastalo po priči Harukija Murakamija, priča o slomu, nevjerovatnom bolu, ali i žalu šarmirali su kritičare na 74. Kanskom filmskom festivalu. Film Rajasuke Hamagučija pobrao je na Kroazeti sjajne kritike. "Drive my Car" je japanski kandidat za Oskara ove godine.

”Bolna, epska emotivna drama”, zapisao je kritičar “Varajetija”, dok je “Holivud riporter” ovaj film nazvao “poetičnom i dirljivom nagradom”, a “Dedlajn” ga je opisao kao “izuzetno napisan, sa oštroumnim pristupom ljubavi i gubitku”.

Prvi dugometražni film An Zohre Berače, "Dvije majke" nagrađen je u selekciji Perspektive na Berlinalu 2013, a tri godine kasnije, ostvarenje "24 nedelje" se kandidovalo za Zlatnog medvjeda na ovom takmičenju.

Na festivalu u Berlinu dodjeljuju se nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Dobitnici Zlatnog i Srebrnog medvjeda biće proglašeni 16. februara.

Bonus video: