Revija “Pozorište na filmu" u Podgorici

Najavljene tri projekcije do drugog februara, u sali Dodest, a večeras i razgovor sa dramskim piscem, kompozitorom, aranžerom i gitaristom Aleksandrom Radunovićem Popajem o kreativnim vezama dva medija

2738 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Revija filmova “Pozorište na filmu” počinje večeras u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović", u Podgorici. Filmska ostvarenja koja su nastala na osnovu pozorišnih komada prikazuju se do drugog februara, u sali Dodest, u 20 časova.

Revija će početi večeras, razgovorom medijatora sa dramskim piscem, kompozitorom, aranžerom i gitaristom Aleksandrom Radunovićem Popajem. koji će govoriti o kreativnim vezama dva medija.

Zvaničan početak filmske revije obilježiće filmska verzija čuvene drame Artura Milera “Iskušenje” iz 1953. godine o “lovu na vještice” u poslijeratnoj Americi.

"1692. godine zajednica Salem postaje poprište lova na vještice nakon što je grupa mladih djevojaka uhvaćena kako bezobzirno pleše u šumi. Ovo je priča o osveti, sumnji i histeriji koja je podijelila kritičare, ali koja je i dalje omiljena među ljubiteljima filma. Nominovan je za Oskara, za nagradu BAFTA, a ima i četiri nominacije kritičara", navodi se u opisu.

Adaptacija autobiografskog komada Roberta Harlinga “Čelične magnolije” iz 1989. biće prikazana sjutra, a riječ je o "gorko-slatkoj drami sa elementima komedije koja prati grupu prijateljica koje u kozmetičkom salonu dijele sve svoje životne probleme". U režiji Herberta Rosa, glumačku ekipu čine: Širli Meklejn, Olimpija Dukakis, Sali Fild, Doli Parton, Deril Hana i Džulija Roberts koja je nominovana za Oskara za najbolju sporednu ulogu. Film je dobio nagradu kritičara za scenario.

Reviju će u srijedu zatvoriri ekranizacija istinite priče Roberta Bolta “Čovjek za sva godišnja doba” iz 1966. godine. U pitanju je priča o životu engleskog državnika, filozofa i mučenika, Tomasa Mora koja je, od osam nominacija za Oskara, 1967. godine nagrađena sa šest, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i adaptirani scenario. Film je osvojio i sedam nagrada BAFTA i četiri Zlatna globusa. U ovoj višestruko nagrađenoj istorijskoj drami glavne uloge tumače: Pol Skofild, Vendi Hiler i Robert Šo.

Iz KIC-a poručuju da je neophodno poštovanje propisanih mjera.

Bonus video: