Beograd: Proglašene dobitnice i dobitnici regionalne nagrade "Štefica Cvek"

Iz grupe "Pobunjene čitateljke" navode da je nagrada "Štefica Cvek" zamišljena kao priznanje vrijednim tekstovima koji neće podsticati kompetitivnost u književnom polju, neće praviti strogo rangirane hijerarhije i neće ukalupljivati produkciju svake godine u jedan zauvijek zadat uski kalup, najčešće jednog najboljeg djela

3907 pregleda 0 komentar(a)
Nagrada "Štefica Cvek", Foto: bookvica.net
Nagrada "Štefica Cvek", Foto: bookvica.net

Grupa "Pobunjene čitateljke" koju čine književne kritičarke proglasila je večeras u Beogradu prve dobitnice i dobitnike regionalne nagrade "Štefica Cvek".

Iz te grupe je saopšteno da su ove godine nagradu dobili: Marija Andrijašević za knjigu "Zemlja bez sutona", Goran Ferčec za knjigu "O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća", Lejla Kalamujić za knjigu "Požuri i izmisli grad", Senka Marić za knjigu "Gravitacije", Ana Miloš za knjigu "Kraj raspusta i druge priče", Sonja Ražnatović za knjigu "Exit – Restart", Mihaela Šumić za knjigu "Herbarij svete smrti", Martina Vidajić za knjigu "Stjenice", Nora Verde za knjigu "Moja dota", Oceanmore, Zagreb, 2021.

Imena dobitnica i dobitnika saopštena su na događaju koji je u beogradskom centru "Krokodil" vodila Ida Prester.

"Pobunjene čitateljke" su poručile da je nagrada "Štefica Cvek" zamišljena kao priznanje vrijednim tekstovima koji neće podsticati kompetitivnost u književnom polju, neće praviti strogo rangirane hijerarhije i neće ukalupljivati produkciju svake godine u jedan zauvijek zadat uski kalup, najčešće jednog najboljeg djela.

"Ova zamisao u skladu je sa ciljem Štefice Cvek, kojom se žele afirmisati tekstovi vrijedni pažnje, a tekstovi pažnju mogu zaslužiti na razne načine – otvaranjem novih tema, originalnim pristupom temama, stilskom ili formalnom inovativnošću, ne isključivo jer su najbolji. Uostalom, preispitujemo i samu kategoriju najboljeg u književnosti – najboljeg po čemu? Za koga? Stoga, broj izabranih djela će se mijenjati svake godine, u skladu sa tim šta produkcija ima da ponudi", navele su Pobunjene čitateljke.

"Čitamo djela uzimajući u obzir i tekst i kontekst. Važna nam je "politika" teksta, kao i poetika – uostalom, polazimo od toga da uvijek postoji izvjesno preplitanje jednog i drugog. Tako tumačenje konstruišemo kroz osvrt na istorijski, društveno-politički kontekst djela i na njegovo komuniciranje sa tim kontekstom. Istovremeno, jednako se služimo i metodom pažljivog čitanja, posvećujući pažnju jeziku teksta, stilskim i formalnim postupcima", poručile su Pobunjene čitateljke

Nagrada "Štefica Cvek" ustanovljena je kao regionalno priznanje, a ove godine pokrivaće BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021.

Žiri "Pobunjenih čitateljki" je uključivao uredništvo portala Bookvica.net, Nađu Bobičić, Borisava Matića i Daru Šljukić, i dvije saradnice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Maju Abadžiju, urednicu Ženske čitaonice pri P.E.N. Centru BiH, i Ivanu Dražić, urednicu portala Booksa.hr.

"Pobunjene čitateljke" su saopštile da će uskoro objaviti i pojedinačne, potpunije prikaze nagrađenih knjiga.

Bonus video: