Postavka “Minbisija” u Podgorici

Serijom fotografija i autoportreta rano preminula autorka Olac Vaskes iz Španije, podijelila je svoje iskustvo života i borbe sa teškom bolešću

1442 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Olac Vaskes
Foto: Olac Vaskes

Izložba fotografija “Minbisija” autorke Olac Vaskes (1994-2021) biće otvorena u četvrtak, u Podgorici, u 19 časova u Fotografskoj galeriji “F64”, koja se nalazi u Ulici Đoka Miraševića 61, u Bloku 6. Organizator izložbe je Ambasada Španije u Srbiji i Crnoj Gori, a svečanom otvaranju će prisustvovati zamjenica šefa misije i ataše za kulturu Ambasade Španije Karmen Alvares i počasna konzulka Španije u Podgorici Ivana Kovač Baret, kao i komesar izložbe David Pujado.

Rano preminula umjetnica, Olac Vaskes, zapisala je jednom prilikom:

”Život te promijeni za samo tri sekunde, za samo onoliko vremena koliko doktor potroši da izgovori tri riječi: ‘Olac, imaš rak’. Od tada su moji dani pretvaraju u vječne nedjelje u kojima sve vrijeme mogu da posvetim onome što najviše volim: fotografiji”.

Autoportret
Autoportretfoto: Olac Vaskez

”Ovim riječima baskijska fotografkinja suočila se u junu 2021. sa strašnom dijagnozom koja je kasnila, u svijetu paralizovanom pandemijom. Od tada, držeći se za svoju Leiku, Olac je kroz društvene mreže pokazala svijetu svoja iskustva oboljele od raka i iskustvo života sa teškom bolešću kroz seriju fotografija i autoportreta punih osjećajnosti, a koji danas čine ‘Minbisiju’”, zapisao je David Pujado, fotograf iz Barselone koji je redovno zasstupljen na umjetničkoj sceni regiona i kao posjetilac, učesnik, ali i direktor međunarodnog festivala fotografije “Beogradski mesec fotografije”. Ljubitelj je jednostavnosti i minimalizma, a bio je uključen u održavanje umjetničkog nasljeđa umjetnice tako što zajedno sa njenom porodicom doprinosi borbi protiv raka.

Izložba se može posjetiti do 28. februara od osam do 22 časa, svakog dana, osim nedjelje.

Bonus video: