Predstave, filmovi, promocije knjige, koncerti

Najavljen bogat i raznovrstan februarski repertoar za publiku svih generacija i interesovanja

2410 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Osvrni se u gnjevu", Foto: Miloš Zvicer
Scena iz predstave "Osvrni se u gnjevu", Foto: Miloš Zvicer

Promocijom publikacije “Šta je zapravo kreativnost", autorke Milice Drobac Pavićević počeo je februarski repertoar “Nikšićke kulturne scene”.

Javne ustanove iz grada pod Trebjesom, u saradnji sa Opštinom Nikšić, potrudile su se da sugrađanima ponude bogat i raznovrstan februarski repertoar.

U okviru tribine „Svobodijada“ biće promovisane knjige „Iz prošlosti Crne Gore i Hercegovine“ Budimira Aleksića i „Nijemi oproštaj“ Marka Sandića. Planirane su i promocije knjiga „Vrteška čuda“ Milice i Gorana Radojičića, „U vrtlogu vremena“ Vukosava Delibašića i „Moje gorke uspomene“ Mitra Lopušine.

U sklopu novog segmenta JU Muzeji i galerije pod nazivom „Slikari i slike“, biće predstavljeni slikari Francisko Goja, Amedeo Modiljani i Džekson Polok, a o njima će, koristeći filmove „Gojine utvare“, „Modiljani“ i „Polok“, govoriti akademski slikari, kustosi Luka Đukanović, Olivera Eraković i Milosav Milatović.

Dan Nikšićkog pozorišta, 16. februar, biće obilježen izvođenjem predstave iz njihove produkcije, „Osvrni se u gnjevu“, koja je premijerno izvedena u decembru prošle godine. Predstavu će imati priliku da pogleda i danilovgradska i kotorska publika.

Nikola Vasiljević izvešće monodramu ''Kralj magnovenja'' po tekstu ''Dnevnik jednog ludaka'' N.V.Gogolja, kao i djelovi teksta ''Zvjezdani dnevnici'' Stanislava Lema, a monodramom “Ko je ubio princezu Mond” predstaviće se i Vladimir Kosić.

Najmlađi gledaoci moći će da uživaju u predstavi Mila Masončića “Ne žuri, čekaj” Pazi na glavu prijatelju!”.

Bend “Džanum” zajedno sa gostima održaće koncert, dok će folklorni ansambl “Zahumlja” nastupiti u Vrbasu.

U sklopu projekta Filmskog centra Crne Gore “Ponovo radi bioskop”, biće prikazani filmovi “Elegija lovora” Dušana Kasalice, i “Zlatni dečko” Ognjena Jankovića. Za februar je planirana i projekcija kratkometražnog filma Milorada Milatovića “Neko treći”.

U sklopu februarskog repertoara planirano je i obilježavanje dana rođenja Stjepana Mitrova Ljubiše, a gost će biti akademik prof. dr Radomir Miljanović, kao i Dan maternjeg jezika, gdje će nikšićki gimnazijalci održati poetsko-muzičko veče „Ko je ono na visokom brdu“.

Planirana je i projekcija filma „Troja“, kao i promocija turističkog filma o Nikšiću, kojom će biti obilježen Međunarodni dan turističkih vodiča.

Ljubitelji bluza moći će da uživaju u koncertu grupe Kind of blues, a februarski repertoar „zatvoriće“ poetsko veće mladih nikšićkih pjesnika.

Bonus video: