Berlinale ide po planu, uprkos pandemiji

"Stvarno smo lomili glavu kako da festival što više smanjimo, a da on u javnosti prođe dobro", rekla je direktorka festivala Marijete Risenebek

1678 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Berlinale, jedan od najvećih filmskih festivala na svijetu, počinje u četvrtak, 10. februara, uprkos velikom broju zaraženih virusom korona u Njemačkoj, odlučili su organizatori, u dogovoru sa vlastima.

"Naravno da razumijem da su ljudi zabrinuti jer se ništa tačno ne zna - šta će sledeće da se desi i koliko brzo neko može da se zarazi", rekla je za dpa direktorka festivala Marijete Risenebek.

Ona je podsjetila da bioskopi rade, da se igra fudbal i da su koncertne dvorane otvorene. Sada javni život nije stao, kao prije godinu dana.

"Stvarno smo lomili glavu kako da festival što više smanjimo, a da on u javnosti prođe dobro", rekla je Risenbekova.

"Filmovi koji se ovdje prikazuju zaslužuju pažnju".

Planirana je ponuda svega polovine bioskopskih sjedišta, a ulaz će biti dozvoljen samo vakcinisanima i ljudima koji su preležali kovid. Oni koji još nisu primili treću dozu moraće da pokažu negativan test.

Berlinale
foto: Reuters

Uz to su i maske obavezne.

"Molimo ekipe filmova da dođu u što manjem broju", rekla je Risenbekova.

Otkazivanje festivala, kaže, nije rješenje.

"Uslove smo od početka usklađivali sa zdravstvenim vlastima. Da su mi rekli: 'Gospođo Risenbek, za vrijeme pandemije nema festivala,' naravno da ga ne bismo održali", rekla je direktorka Berlinala.

"Nije da smo ljude ili zdravstvene vlasti ubijedili, ili da smo dobili neku povlasticu da uradimo nešto što drugi ne smiju", istakla je Marijete Risenbek.

Bonus video: