Tanja Bakić o Vilijamu Blejku za prestižni časopis

Časopis izlazi u izdanju Univerziteta Ročester u Njujorku, a uređuju ga poznati svjetski stručnjaci

906 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna Arhiva
Foto: Privatna Arhiva

Naučni rad crnogorske književnice Tanje Bakić "Remedijacija (Vilijema) Blejka u Hrvatskoj i Srbiji" (Remediating Blake in Croatia and Serbia) objavljen je u zimskom broju časopisa "Blejk: ilustrovani kvarternik" (Blake: An Illustrated Quarterly).

U pitanju je jedini globalni naučni časopis u potpunosti posvećen djelu engleskog književnika, slikara, grafičara i mističara, Vilijama Blejka. Časopis izlazi u izdanju Univerziteta Ročester u Njujorku, a uređuju ga najpoznatiji svjetski stručnjaci iz oblasti studija o Blejku.

Tanja Bakić, Vilijam Blejk
foto: Privatna arhiva

Glavni urednik časopisa, prof. dr Moris Ivs (Morris Eaves), poznat, između ostalog, i kao urednik izdanja "Kembridžov priručnik Vilijama Blejka" (The Cambridge Companion to William Blake), iznio je dobru kritiku djela Tanje Bakić.

"Ono što je mene lično impresioniralo i u čemu sam izuzetno uživao jeste način na koji Bakić razmišlja o različitim procesima recepcije. Metodološki okvir je odlično odrađen - uz akcenat na fizičke i materijalne okolnosti poezije koja se posmatra, ali i čuje“, zapisao je on.

Rad Tanje Bakić koji je uvršten u selekciju najprije je prezentovan u septembru 2019. na simpozijumu o Vilijamu Blejku, u galeriji Tejt Britan u Londonu, koji se održao u sklopu do sada najveće retrospektivne izložbe ovog umjetnika u svijetu. Na simpozijumu je predstavljeno oko 20 radova različitih naučnika, a nakon stroge recenzije, odabrano je svega osam radova za objavu u specijalnom broju časopisa "Blake: An Illustrated Quarterly". Rad Tanje Bakić bavi se recepcijom Blejkovog djela u Srbiji i Hrvatskoj u likovnoj umjetnosti u domenu uticaja, a oslanja se najviše na teoriju rezonance profesorice sa Jejl Univerziteta Vai Či Dimok.

Samouk u svemu što je radio, Vilijam Blejk (1757-1827) bio je engleski književnik, slikar, grafičar i mističar. Obrazovao se kopirajući djela slikarskih velikana, dok je književnu kulturu stekao čitajući i imitirajući engleske renesansne pjesnike i savremene “predromantike”. Osim prvog djela, “Pjesničke skice”, nijedno nije štampano za njegovog života.

Bonus video: