Istraživanje tema vezanih za uticaj masovnih medija na pojedinca

Predstavljeni radovi Romana Đuranovića, Tadije Janičića i Jakše Ćalasana

1417 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić
Foto: Đorđe Cmiljanić

Izložba “Online/Offline” na kojoj su predstavljeni radovi tri crnogorska umjetnika, Romana Đuranovića, Tadije Janičića i Jakše Ćalasana otvorena je u utorak veče u Galeriji Art u Podgorici.

Na otvaranju izložbe publici su se obratile Hristina Bošković, koja je posjetioce pozdravila u ime JU Muzeji i galerije Podgorice i , teoretičarka i istoričarka umjetnosti, kustoskinja postvake. Vlaović je istakla da sa izložbom “Online/Offline” počinje program za 2022. godinu u galeriji Art i da je izložba okupila grupu umjetnika koji istražuju teme vezane za uticaj masovnih medija na pojedinca, emocije u sajber prostoru i nove načine komuniciranja u virtuelnom prostoru.

Sa otvaranja izložbe “Online/Offline”
Sa otvaranja izložbe “Online/Offline”foto: Đorđe Cmiljanić

”Roman Đuranović svoje nepristajanje na gubitak direktnog kontakta, dijaloga i kritičkog uvida iznosi tako što oslikava ekrane i time ruši njihovu prvobitnu namjenu. U tom slučaju mašina postaje podređena umjetniku, ona služi isključivo u estetske svrhe i oduzima joj se osnovna funkcija. To je upravo i vid konstruktivne borbe, u kojoj umjetnik stvara nelogičan i neočekivani odnos između čovjeka - mašine - umjetnosti. Tadija Janičić obrađuje specifičnu temu, koja je uzela maha u posljednjih nekoliko godina, a odnosi se na sajber emocije. Emocija ulazi u virtuelni prostor društvenih mreža, u kome se mjeri brojem lajkova, pratilaca... U tom zabavljačkom raju mijenjaju se pravila velikih ljubavi, one postaju virtuelne i lišene direktne komunikacije. Njegovi junaci/antijunaci imaju samo jedan strah - FOMO (Fear of missing out) sindrom straha od propuštanja informacija, koji umjetnik uvodi u crteže i izlaže svoje aktere blagoj anksioznosti i potištenosti. Jakša Ćalasan predstavlja slike na kojima se pojavljuju digitalna lica kao produkt konzumerističkog društva, koji sadrže više identiteta, uglavnom nedovršenih. Na ekranima se smjenjuje simulacija života i razne intrige (ljubavne priče, ubistva, španske serije, harlekini, pejzaži). Ćalasan sve to uvezuje u jednu sliku i pokazuje koliko te zavodljive scene stvaraju nešto što podsjeća na život”, istakla je Vlaović.

Otvaranje izložbe u galeriji Art
Otvaranje izložbe u galeriji Artfoto: Đorđe Cmiljanić

Ona je navela da izložba otvrara brojna pitanja: gdje prestaje naša online aktivnost i kriza mišljenja i gdje počinje pravi (realni život) tzv. offline život? Zašto više vjerujemo tehnologiji, nego jedni drugima? Kada pojedinac izlazi iz tog ušuškanog virtuelnog prostora i susreće se sa sobom, a zatim sa drugim čovjekom? Kada i kako pojedinac ulazi u polje slobode, u kome brani svoju ličnost i kreativni potencijal?

Publika će moći da posjeti izložbu do 12. marta 2022. godine

Bonus video: