Berlinski muzej baca svjetlo na desne ekstremiste i mit o Šperu

Slijedi specijalna izložba "Albert Šper u Saveznoj Republici Njemačkoj. Bavljenje njemačkom prošlošću," koja će trajati od maja do decembra

1096 pregleda 0 komentar(a)
"Poslednjih godina imamo svako malo ozbiljnih problema sa desnim radikalizmom," izjavila je direktorka centra Topografija terora Andrea Ridle, Foto: Sven Braun/dpa
"Poslednjih godina imamo svako malo ozbiljnih problema sa desnim radikalizmom," izjavila je direktorka centra Topografija terora Andrea Ridle, Foto: Sven Braun/dpa

Berlinski muzejski i dokumentacioni centar Topografija terora želi da se više posveti dešavanjima na ekstremnoj desnici sadašnjice i planira niz projekata i najmanje dvije izložbe godišnje.

"Posljednjih godina imamo svako malo ozbiljnih problema sa desnim radikalizmom," izjavila je u četvrtak direktorka tog memorijalnog centra Andrea Ridle.

Navodeći kao primjer uspjehe ekstremno desne Alternative za Njemačku na saveznim i pokrajinskim izborima, Ridle je naglasila da se ekstremno desne ideologije lako šire i na internetu.

Topografija terora zato planira niz izložbi sa najmanje dvije manifestacije godišnje.

"Ne mislim da će ta tema sljedeće godine da prođe, već da će nas još jako dugo pratiti," rekla je Ridle.

"To često ide u talasima, i zato je stalni problem sa kojim se treba uhvatiti u koštac," dodala je ona.

Nova saznanja istraživača treba da pokažu na šta se danas ekstremni desničari nadovezuju u svojoj ideologiji i vokabularu. "Ima tu puno kontinuiteta, a mi bi hteli da to postane vidljivo," rekla je Ridle.

Kao naredni projekat ona je najavila specijalnu izložbu "Albert Šper u Saveznoj Republici Njemačkoj. Bavljenje njemačkom prošlošću," koja će trajati od maja do decembra u Berlinu. Na izložbi će iscrpno biti prikazano kako je ispleten mit oko Špera.

Šper i Hitler
Šper i Hitlerfoto: hitler-archive.com

"Albert Šper je dugo uspješno radio na stvaranju mita da je bio samo arhitekta i apolitični tehnokrata. A u stvari je bio jedan od glavnih zlikovaca nacionalsocijalističkog režima," objasnila je Ridle.

"Bio je odlučujuće uključen u progon Jevreja, u zločine u koncentracionim logorima i prije svega u izrabljivanje prisilne radne snage," dodala je ona.

Podsjetila je da je Šper bio omiljeni arhitekta Adolfa Hitlera, zbog čega ta izložba ima i jako mnogo veze sa Berlinom. Šper je, podsjetila je, bio glavni planer preuređenja Berlina kako bi po željama nacista postao "svjetska prijestonica Germania" i bio je glavni u brojnim monumentalnim građevinskim poduhvatima Hitlera.

Bonus video: