”Djeca sunca” krajem marta u CNP-u

Počele probe za novu predstavu koju će, po tekstu Maksima Gorkog, adaptirati i režirati Jovana Tomić

2736 pregleda 1 komentar(a)
Sa prve probe, Foto: Duško Miljanić
Sa prve probe, Foto: Duško Miljanić

Probe za novu predstavu Crnogorskog narodnog pozorišta počele su juče u toj teatarskoj kući, a bogat repertoar nacionalnog teatra dopuniće komad “Djeca sunca”.

Predstavu će, po tekstu Maksima Gorkog, postaviti rediteljka Jovana Tomić.

U predstavi igraju: Milivoje Mišo Obradović, Sanja Vujisić, Vanja Jovićević, Slavko Kalezić. Stefan Vuković, Lara Dragović, Olivera Vuković, Lazar Dragojević, Jovan Dabović i Mirjana Spajić.

Adaptaciju teksta potpisuju Dimitrije Kokanov i Jovana Tomić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović, kompozitor Luka Mejdžor, koreograf Igor Koruga, a izvršna producentkinja je Janja Ražnatović.

U saopštenju CNP-a se ističe da je komad istovremeno i drama i melodrama i crna komedija.

”Maksim Gorki je ovu dramu napisao 1905. godine dok je bio utamničen u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu, zbog podrške demonstrantima. Radnja je smještena u 1862. godinu u doba epidemije kolere. Ovaj komad, koji je žanrovski i drama i melodrama i crna komedija, tretira odnos građanske klase, na čelu sa naučnikom, hemičarem Protasovim (kojeg igra Mišo Obradović), spram bolesti koja se rapidno širi, ali i radničke klase koja je najizloženija opasnosti i odražava stanje duha masovnih nemira i histerije u vremenu kada je napisan”, piše u opisu komada.

Iz CNP-a najavljuju da će predstava biti premijerno izvedena krajem marta na Velikoj sceni.

Mlada rediteljka iz Srbije dobitnica je nagrade “Bojan Stupica” koju dodjeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije. Tomić je nagradu osvojila za režiju predstave “Kretanje” Bitef teatra, a pored te, za sobom ima i predstave: “Moj muž”, “Kabare Nušić”, “Livada puna tame”, “Midlseks”...

Bonus video: