Nemoguće stvari koje spasavaju svijet

Značaj i potrebu poezije svakodnevno prepoznaju mnogi, neki to njeguju u intimi, neki šire i dijele dalje sa svijetom. Poezija i pisanje, bez obzira na način i praksu, ne gube smisao, već ga autoru i čitaocu daruju i uveličavaju čineći život ljepšim, uzvišeni(ji)m, nekada i podnošljivi(ji)m

1081 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Mnogo je poznatih riječi i citata koji govore i tome šta poezija predstavlja, koliko je važna za čovjeka, njegovo unutarnje biće, postojanje, ali i za kulturu i emociju individualno i u kolektivu... No, koliko je poezija vječna, možda je najjednostavnije, posebno lijepo, duboko i važno, objasnio legendarni nikšićki kantautor, takozvani pjesnik studentskih soba ili gradskih ulica i parkova, poeta običnog života, Miladin Šobić... U jednoj od dobro znanih svojih pjesama Šobić kaže: “A nije znala da sam pjesnik i da može u stihove moje”, govoreći tako o suštini pjesnika koji svojom poezijom ovjekovječi trenutak, inspiraciju i vrijeme.

Značaj i potrebu poezije svakodnevno prepoznaju mnogi, neki to njeguju u intimi, neki šire i dijele dalje sa svijetom. Poezija i pisanje, bez obzira na način i praksu, ne gube smisao, već ga autoru i čitaocu daruju i uveličavaju čineći život ljepšim, uzvišeni(ji)m, nekada i podnošljivi(ji)m.

Društvo mladih stvaralaca, autora i autorki poezije, proze, pisane riječi, okupljeni u Forumu mladih pisaca Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” iz Podgorice prije sedam godina započeli su svoju priču, djelujući u timu koji osnažuje svakog pojedinca, otvoreni za nove članove i štivo. Proslavljajući svoj sedmi rođendan, 15. februara u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”, slavljena je poezija, slavljena je emocija, život, književnost, stvaralaštvo i inspiracija.

Tokom dvočasovnog programa prisutni su uživali u raznovrsnoj, neupitno kvalitetnoj, poeziji obogaćenoj vizuelnim doživljajem i muzičkim kompozicijama. Na sceni govoreni su i šaputani stihovi, neki od njih su stizali iz drugih država, a publici su se odabranim djelima predstavili članovi i prijatelji Foruma mladih pisaca KIC-a. Među njima je i mlada Nataša Gudelj koja je prošle godine pobijedila na konkursu 51. Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina i čija knjiga pod nazivom “Heterotopija” izlazi iz štampe ove godine. Ona je prisutnima pročitala odabrana djela iz zbirke čijem nastajanju su svjedočili i drugi članovi Foruma koji je, ističu, s nestrpljenjem očekuju. Gudelj je članica Foruma od samog osnivanja, a “Vijestima” je kazala da njen izraz ne bi bio isti da je suprotno.

”Članstvo u Forumu mi mnogo znači i mnogo je značilo i doprinijelo stvaranju moje poezije za koju sam sigurna da ne bi bila ista da nijesam članica Foruma. Mislim da je ovo inicijativa koja je definitivno svima nama doprinijela mnogo kada je u pitanju pisanje poezije, stil, sazrijevanje... Ne bih rekla da se mi međusobno oblikujemo ili da oblikujemo stvaralaštvo drugih, više je to davanje sugestija ili otvaranje načina čitanja naše poezije za druge. Važna je spoznaja da neka pjesma koju smo napisali neko drugi može pročitati na drugačiji način, a u odnosu na to mi kao autori stičemo utisak o tome da li nešto i na koji način treba da se mijenja. Pored toga što razmjenjujemo utiske o poeziji jedni drugima dajemo i književne preporuke za čitanje, jer, svi znamo da je čitanje pola pisanja”, rekla je Gudelj.

Nataša Gudelj
Nataša Gudeljfoto: Damir Murseljević

Realizacijom ideje da sedmi rođendan postojanja Foruma proslave sa prijateljima svoje generacije iz zemlje i inostranstva, članovi su publici predstavili jedan širi pjesnički izraz pisaca mlađe generacije regiona. Iako poetički različiti, sve njih povezuje jedinstveno jezičko umijeće baratanja riječima, originalno sagledavanje svijeta upotrebom stiha, (samo)svjesnost, ali i tematizovanje društveno-političkih, egzistencijalnih ili ličnih problema 21. vijeka.

Tokom večeri je svoju poeziju čitao i Ognjen Aksentijević iz Srbije, koji se obratio putem videa. On je do sada objavio dvije zbirke pjesama “Um za morem, smrt za vratom” i “Rezervat odbjeglih ptica”, a njegova poezija prevođena je na slovenački, grčki i engleski. Prije nego je pročitao odabrane pjesme čestitao je rođendan Forumu i poželio još mnogo godina uspješnog rada i postojanja.

”Sa radom Foruma mladih pisaca upoznao sam se još 2015. godine dok sam kao student sa nekoliko svojih kolega uređivao studentski književni časopis Filološkog fakulteta u Beogradu, a tom prilikom jedan od naših temata bio je posvećen mladoj regionalnoj književnosti, pri čemu smo iskoristili Forum mladih pisaca kao neku vrstu glavnog izvora za upoznavanje sa najmlađom književnom produkcijom sa teritorije Crne Gore. Dosta autora koji su pohađali programe Foruma sam čitao, neke i upoznao i jako mi je drago zbog toga”, rekao je Aksentijević.

Jedna od članica Foruma, Jana Radičević, pozdravila je publiku i svoje kolege i prijatelje putem videa. Prepoznata kao mlada pjesnikinja zainteresovana za interdisciplinarne forme, naročito za video poeziju, odnosno istraživanje toga kako tekst i vizuelne forme mogu zajedno da iskomuniciraju sa publikom.

”Mnogo mi je žao što nijesam tu večeras sa vama, ali mi je drago da je obilježavanje rođendana Foruma postala naša mala tradicija, ali i to što sam i ove godine na neki način dio programa. Ovoga puta predstavljam jedan video rad, odnosno video poeziju, koja je nastala tokom mog boravka u Gracu. U pitanju je pjesma ‘Tiho preispitivanje’ iz moje prve zbirke pjesama, a video materijal nastao je u toku festivala La Strada u Gracu. U pozadini se čuje dio zvučne instalacije, rad jednog umjetničkog kolektiva iz Holandije”, rekla je Radičević i otkrila da uskoro iz štampe izlazi njena druga zbirka poezije, i to u Austriji, a nosiće naziv “Zona neutralnog pritiska”.

Sa specijalnim željama iz Beograda se javila i crnogorska pjesnikinja Marija Dragnić koja je ranije objavila zbirke poezije “Konfabulacije” i “Mi, Marije”. Ona je i dobitnica prve nagrade na konkursu “PAF poezija” za najbolje neobjavljene stihove u Crnoj Gori 2019. godine, a članica je redakcije onlajn časopisa za poeziju “Enklava” izdavačke kuće “Enklava”:

”Srećan 7. rođendan Forumu mladih pisaca KIC-a. Želim vam da još dugo živite i stvarate nemoguće stvari koje spašavaju svijet”, poručila je ona.

Pozdravi, čestitke i lijepe želje stigli su i iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Engleske... Program su vodili članovi Foruma Barbara Delać i Luka Boljević, koji su takođe čitali svoja djela. Boljević je čitao odabranu poeziju iz zbirke “Meso jezika” koja je kao neobjavljeni rukopis pobijedila na Festivalu mladih pesnika u Zaječaru, a koja će uskoro dobiti i crnogorsko izdanje. Delać je ranije nagrađena na 32. Festivalu mladih pesnika u Zaječaru kada je objavljena i njena prva knjiga poezije “Tomorrowland” za koju je dobila i Brankovu nagradu u Novom Sadu 2018. Drugo, dopunjeno izdanje knjige “Tomorrowland” objavljeno je u Crnoj Gori 2019. godine u izdanju Nove knjige. Njena druga zbirka poezije “Gdje smo ovo, pričaj mi” objavljena je u izdanju OKF-a 2020. godine, a tokom rezidencije Berlin-Stipendium, koju dodjeljuje Akademija umjetnosti u Berlinu, napisala je poemu “Gdje smo ovo pričaj mi”, koja je u Berlinu imala i svoje premijerno, performativno predstavljanje, u saradnji sa kantautorkom Sarom Renar.

Pored spomenutih, tokom večeri su se predstavili i drugi članovi Foruma: Nikola Ćorac, Milena Radević, Marko Stanojkovski, Milica Bošnjak, Anđela Bulajić, Nejra Belegu i Stefanija Brčić, kao i gosti i gošće iz Crne Gore (uživo) i iz inostranstva (putem video snimaka): Slađana Kavarić Mandić, Nikola Nikolić, Ilija Đurović, Slobodan Ivanović, Maša Seničić, Srđan Gagić, Vigor Vukotić, Lana Bojanić, Monika Herceg, Natalija Milovanović i Tanja Božić. Program je emitovan uživo na Jutjub kanalu KIC-a, na kojem se i dalje može pogledati.

Veče je zatvorila Stefanija Brčić koja se nedavno pridružila Forumu i kojoj je to bio i prvi nastup sa ostalim članovima Foruma.

”To što baš Stefanija zatvara ovaj program ima i svoju simboliku i poruku koju želimo da prenesemo, a to je da je Forum otvorena grupa kojoj se stalno mogu prisružiti novi, mladi, talentovani ljudi... Nadam se da ste uživali koliko i mi. Bilo je mnogo dobre književnosti i prilično dirljivo”, zaključila je Delać.

Bonus video: