Novi italijanski filmovi u Podgorici

Revija “CinemaItaliaOggi Balkani” biće održana od 21. do 25. februara

2062 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Revija novog italijanskog filma u Crnoj Gori “CinemaItaliaOggi Balkani” biće održana u Crnogorskoj kinoteci od 21. do 25. februara. Prvo izdanje revije čini selekcija od pet filmova, koji su među najuspješnijim i najcjenjenijim u Italiji tokom posljednje tri godine, a crnogorska publika će imati priliku da ih pogleda u sklopu predstojeće manifestacije.

Reviju, u ponedjeljak u 20 časova, otvara film “Prokleto proljeće” iz 2020. godine, rediteljke Elize Amoruzo. Tokom narednih dana, biće prikazani i: “Doktor na jednu noć” (2021) Gvida Kjeze, ”U kavezu” (2021) Leonarda di Kostanka, ”Bangla” (2019) Faima Bijana i “Mijenjam sve!” (2020), takođe Gvida Kjeze. Ulaz je slobodan, a projekcije su u 20 časova.

Ovaj ambiciozni projekat promoviše Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa filmskim preduzećem Cinecitta, Jugoslovenskom kinotekom i Crnogorskom kinotekom, uz institucionalnu podršku ambasada Italije u Beogradu i Podgorici, istakli su iz Crnogorske kinoteke.

Ključni partner je Cinecitta, državna ustanova čiji je glavni akcionar Ministarstvo kulture Republike Italije. U okviru ove institucije nalazi se i jedan od najznačajnijih arhiva kinematografije i fotografije, Institut Luće (Archivio Storico Istituto Luce Cinecittà), koji je organizacija UNESCO uvrstila u svoj registar “Pamćenje svijeta”. Aktivnosti Instituta ogledaju se u promociji italijanskog filma kroz projekte realizovane u saradnji sa najznačanijim kulturnim institucijama u svijetu i najvećim filmskim festivalima.

Cinecitta posjeduje kinoteku koja broji oko 3.000 naslova sa prevodima na stranim jezicima, a sve sa ciljem promocije italijanske filmske kulture. Od jula 2017. godine Cinecitta je postala nadležna i za čuvene filmske studije “Cinecitta Studios”, koji su osnovani 1937. godina i u kojima su se snimali filmovi filmskog velikana Federika Felinija.

Bonus video: