Kultura kojoj svi mnogo dugujemo

Autorski tekst ambasadora Grčke u Crnoj Gori, Panajotisa Partsosa

5854 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Deveti februar se proslavlja kao dan međunarodnog poštovanja grčkog jezika i kulture. Na gostoljubivim stranicama crnogorskih medija prethodila su dva članka u protekle dvije godine, na dan jubileja, koji je ove godine kasnio nekoliko dana, zbog moga odsustva u Atini, koju je zvanično posjetio predsjednik Crne Gore, g. Đukanović, 8. i 9. februara.

U razgovorima u prošlosti, tražili su mi da odgovorim zbog čega je značajan ovaj datum, na međunarodnom planu, jer samo 15 miliona ljudi govori grčki, u Grčkoj, na KIpru, u Italiji i drugim zemljama u kojima žive Grci. No, pitanje nije samo u brojnosti. Iako je proglašenje 9. februara za Međunarodni dan grčkog jezika, donijeto odlukom grčke Skupštine, ideja je potekla od Grka sa juga Italije, regije, istorijski poznate kao Magna Greacia. Tamo su grčki jezik, kroz vjekove, očuvali potomci doseljenika iz antičke Gžrčke, koji naravno govore i italijanski. Ali, ako se osvrnemo na brojke, nećemo se zaustaviti na onima koji svakodnevno koriste jezik. Moramo imati na umu da najmanje 80% medicinskih termina širom svijeta ima grčke korijene.

Ni ovdje se, međutim, ne završava važnost grčkog jezika na međunarodnom planu. Istražujući dalje, otkrivamo da je grčki jezik taj na kome su se zasnivale filosofija, astronomija, fizika, matematika, logika i mnoge druge nauke. Grčki je jezik koji je činio osnovu na kojoj su se formirala i kodifikovala načela koja su iznjedrila zapadnu, prvobitno, a kasnije i svjetsku kulturu. Međunarodno poznata starogrčka književnost, sa djelima kao što su epovi Ilijada i Odiseja, Platonovi dijalozi i Aristotelova djela, nepresušan su izvor inspiracije poslije skoro tri milenijuma.

grčki jezik
foto: Shutterstock.com

Uvijek je interesnatno osvrnuti se na svjedočenja drugih, što ću i ja učiniti, na dva načina. Prvo, osvrnuću se na na poznatog francuskog arheologa François Chamoux (1915 - 2007), koji je vršio iskopavanja u Grčkoj, ali i u drugiom djelovima starogrčkog svijeta, počev od Drugog svjetskog rata. Od 1981. godine bio je član francuske Académie des Inscriptions et Belles - Lettres. U svom čuvenom djelu: "Grčka civilizacija" (1963), piše: "Savremeni svijet mnogo duguje Grcima: oni su prvi definisali kategorije mišljenja koje imamo danas. Dugujemo im naše glavne duhovne alate, etičke principe, kao i učenje o hrišćanstvu koje inspiriše zapadnu civilizaciju koje je doprlo do nas nakon što je prvo prošlo kroz grčku misao koja je razradila i oblikovala njegove principe. Niko ne osporava primarnu ulogu helenizma. Naši savremenici osjećaju veliko interesovanje za jedan narod, čijoj kulturi toliko dugujemo".

Drugo, navešću komentare naših crnogorskih prijatelja, koji pohađaju časove grčkog jezika, koje besplatno organizuje Ambasada, ovdje u Podgorici od 2006. godine:

"Učenje grčkog jezika za mene je jedinstvena prilika da komuniciram sa svijetom moderne Grčke. Mnoge grčke riječi u nauci i umjetnosti dokazuju da duh starih Grka nastavlja da živi i utiče, ne samo na evropsku kulturu. Učenje grčkog mi je otkrilo mnoge riječi iz mog maternjeg jezika koje imaju grčki korijen i koje su mi pomogle da razumijem posebnu vezu koja postoji među našim narodima". (Đorđije)

"Učim grčki jer volim Grčku, njene ljude i običaje. Grčka ima veoma bogatu istoriju i tradiciju, a to se može vidjeti iz vjere, ishrane i u drugim oblastima. Takođe, moj brat i porodica žive na Kipru i ja se nadam da ću sa njima lakše razgovarati zahvaljujući časovima koje pohađam.“ (Danijela)

"Počela sam da učim grčki, jer me fascinira grčki jezik, ali i grčka muzika i čuveni zeibekiko ples. Volim sunčane zemlje, plaže, more, a Grčka je njihov glavni predstavnik." (Lana)

„Grčki jezik je jedan od najljepših jezika. Grčki jezik je kao pjesma. Grčka je dala svijetu filosofiju, Platona i Aristotela. Dala je Aleksandra Velikog i mnoge svece. Grci su pravoslavni hrišćani i vole nas, kao i mi njih. Zbog svega ovoga želim da upoznam kulturu Grčke.“ (Аnđela)

"О Grčkoj možemo da pišemo danima. Prelijepa zemlja, nevjerovatni ljudi, istorija, kuzltura. Jednom kada je posjetite, imate želju da se ponovo vratite. Posjećujući ovu divnu zemlju, rodila se i moja želja da naučim ovaj jezik." (Мarija)

"Povodim Svjetskog dana grčkog jezika, razmišljam o Grčkoj kao zemlji sunca, mora, ostrva, filosofije, matematike, demokratije ... Kad mislim o Grčkoj, odmah pomislim na sirtaki, grčku muziku, arhitekturu, Akropolj i Partenon, prelijepe plaže. Volim da slušam grčku muziku koja izaziva različite emocije kod ljudi. Prije nekoliko godina imala sam priliku da posjetim Grčku. Divna i posebna zemlja, gostoljubivi ljudi. Divni spomenici koji oduzimaju dah, kulturno i istorijsko nasleđe. Nakon toga rodila se ideja da da naučim grčki kako bih imala priliku da bolje upoznam istoriju, kulturu i tradiciju Grčke. Veliko je zadovoljstvo naučiti jezik koji živi preko 3.000 godina. Na prvi pogled složen, ali svakako lijep i jedinstven jezik. I konačno, učeći novi jezik, stičemo nova poznanstva. "(Hristina)

„Grčka je za mene posebna zemlja. Grčka je bogata kulturom i istorijom koja datira još od antike. Grčki jezik je melodičan. Grci su gostoljubivi i mi u Crnoj Gori ih smatramo bratskim narodom.“ (Аleksandra)

„Volim Grčku kao drevnu zemlju iz koje potiču velike vrijednosti ljudskog roda (u duhovnosti, umjetnosti, nauci, muzici...). Volim grčki jezik, jer je melodičan i prijatan za uho. Grčka je veliki prijatelj mog naroda, što je pokazala nebrojeno puta u istoriji. Pomogla je mnogim porodicama sa ratom zahvaćenih područja , brinući o njima i u obrazovanju djece. Grčka je prelijepa zemlja sa mnogo kulturnih spomenika, bogatom istorijom, prelijepim manastirima i svetinjama, toplom klimom, čistim morem, dobrom i zdravom hranom.“ (Dragica)

"Odlučila sam da počnem da učim grčki jezik zbog dubokog poštovanja i velike ljubavi koju osjećam prema Grčkoj. Zemlji koja je kolijevka Evrope, diplomatije, demokratije i svega što je danas poznato, kao i vjekovni saveznik i prijatelj naroda kojem pripadam. Obožavam je zbog njene kulture, slavne istorije i zato što je primjer kako se religija i tradicija njeguju u modernim vremenima. I konačno, zaro što sam oduvijek sanjala da čitam na grčkom Homerova remek-djela " Ilijadu "i" Оdiseju." (Јovana)

„U početku me je privukao zvuk riječi grčkog jezika, osjećao sam se tako lijepo i toplo, kasnije je došlo do toga da ne mogu da prestanem da slušam grčku muziku, koja je danas uvijek na mom radiju. Zato sam odlučio da naučim ovaj prelijepi jezik, da naučim više o grčkoj kulturi i narodu.“ (Dragan)

"Grčka kultura je ta koja je dala cijelom svijetu ono što imamo danas. Zato želim da naučim grčki jezik i upoznam kulturu Grčke." (Nataša)

„Odmalena sam imao želju da upišem kurs grčkog jezika. Obradovao sam se kada sam saznao da je grčka Ambasada organizovala kurseve jezika u mojoj zemlji. Grčki jezik je divan, melodičan. Zahvaljujući našim divnim učiteljima, stičemo znanja iz, ne tako lakih, pravila grčke gramatike. Drago mi je što imam priliku da bolje upoznam grčku kulturu“. (Тamara)

„Аtmosfera na časovima grčkog jezika je nevjerovatna i približava nas grčkoj kulturi koja je toliko važna za cijelo čovječanstvo“.(Dragana)

"Povodom Svjetskog dana grčkog jezika (9. februara), kao početnik u učenju ovog čuvenoj jezika, čestitam Ambasadi Republike Grčke, svim Grcima u Crnoj Gori, svima onima koji uče grčki i posebno našem dobrom nastavniku Vasilisu, za divnu priliku koja mi se pružila ".(Ivan)

„Želim da se zahvalim Ambasadi Grčke koja je organizovala ovaj fantastični kurs i dala nam priliku da naučimo grčki sa veoma sposobnom i posvećenom nastavnicom Evgenijom".(Predrag)

Bonus video: