O intrigama i potragama

Kao i uvijek, briljantna istorifikacija Lusinde Rajli je dobitna kombinacija i njeno istraživanje vodi Merinu priču sve do 1921. godine usred građanskog rata u Irskoj

6157 pregleda 1 komentar(a)
Lisinda Rajli, Foto: Catherine-Gonsholt-Ighanian
Lisinda Rajli, Foto: Catherine-Gonsholt-Ighanian

”Ljubavno pismo” i “Izgubljena sestra”, dva su romana Lusinde Rajli, poznate engleske spisateljice irskog porijekla. “Ljubavno pismo” je intrigantan roman koji u osnovi ima skrivanu aferu u kraljevskoj porodici, dok je “Izgubljena sestra” sedmi roman u serijalu “Sedam sestara”. Knjige je objavila Laguna u prevodu Branislave Radević-Stojiljković.

”Ljubavno pismo” je Lusinda Rajli objavila 2018. godine. Iako sam naslov romana navodi na tematiku srceparajućih ljubavnih romana, ovaj roman se razlikuje od ustaljenog žanra te vrste i riječ je o trileru i istorijskom romanu, prepunom obrta i iznenađujućih detalja. Lusinda Rajli je počela da piše ovaj roman 1988. godine. Imala je želju da napiše triler o britanskoj izmišljenoj kraljevskoj porodici. Ali, bilo je to vrijeme nakon smrti princeze Dajane, pa je bilo neumjesno pisati roman sa izvjesnim sličnostima, obzirom da je princeza Dajana uživala veliki ugled među običnim svijetom. Izdavač je raskinuo ugovor sa Lusindom za roman koji se tada zvao “Vidjeti duplo”. Mnogo godina kasnije, poslije više uspješno objavljenih romana, izdavač je uvidio da roman “Vidjeti duplo” zaslužuje drugu šansu i da je došlo vrijeme za njegovo objavljivanje. Roman je fikcija i nema nikakve veze sa pravom kraljevskom porodicom ili nekim stvarnim životom, ali naravno postoje niti istine koje se provlače kroz ovo jedinstveno prozno tkanje.

Radnja romana “Ljubavno pismo” dešava se u Londonu, 1995. godine. Ser Džejms Harison, jedan od najvećih glumaca svoje generacije, preminuo je u devedeset petoj godini života i ostavio ne samo ožalošćenu porodicu već i šokantnu, razornu tajnu koja može da uzdrma englesko društvo do srži. Džoani Haslam, ambicioznoj mladoj novinarki, dodijeljen je zadatak da napiše članak o ser Džejmsovoj sahrani. Ispraćaju prisustvuju mnoge svjetski poznate ličnosti. Ali pod plaštom glamura, Džoana otkriva mračnu priču o pismu ser Džejmsa Harisona čiji je sadržaj očajnički skrivan duže od sedamdeset godina. Kad je pronikla kroz koprenu laži, shvatila je da postoji i druga strana koja pokušava da je spriječi da otkrije istinu. I da ne preza ni od čega da dođe do pisma prije nje. Pored Džoane, u romanu se pojavljuju Zoe, agent službe MI5, inače unuka ser Džejmsa Harisona, njen brat Markus koji previše pije i Rouz, misteriozna ožalošćena dama na sahrani ser Džejmsa, koja dovodi Džoanu u centar državne tajne.

Skandal kraljevske porodice je u srži ovog romana, a da li je posebno zainteresovana za britansku kraljevsku porodicu i da li je lik vojvode zasnovan na stvarnom članu kraljevske porodice, Lusinda Rajli je u jednom intervjuu odgovorila.

”Dok je Sestra iz sjenke inspirisana istorijskim odnosom između Edvarda VII i njegove ljubavnice Alis Kepel, “Ljubavno pismo” je potpuno izmišljeno. Kada sam pisala prvi rukopis “Ljubavnog pisma”, smrt princeze Dajane je još uvijek bila veoma svježa u našoj kulturnoj svijesti. Moć tabloida, a sada i društvenih medija, je ogromna i željela sam da je istražim sa različitih tačaka gledišta: onih u našem svijetu, kao što je Džoana, i onih koji su na meti, kao što je Zoe. Tenzije između ljubavi i dužnosti i načina na koji se različiti likovi snalaze u tome da bi pronašli ličnu sreću središnja je tema u mnogim mojim knjigama. Nigdje se to ne može više opisati nego u kraljevskim porodicama širom svijeta, a pošto sam odrasla u Velikoj Britaniji gdje je kraljevska porodica bila konstanta na naslovnicama cijeli moj život, kao autora, prirodno me je privuklo pitanje šta ako…?”

Serijal “Sedam sestara”, kome pripada i “Izgubljena sestra” se posebno izdvojio u stvaralaštvu Lusinde Rajli i postao globalni fenomen stvorivši sopstveni žanr - a u toku su i planovi za adaptaciju romana u seriju od sedam sezona. Sve dosadašnje knjige iz ovog serijala posvećene su ženskim likovima, nastalim po uzoru na sazvježđe pored Orionovog pojasa - Sedam sestara Plejada, koje su mornari vjekovima gledali kao vodilje, a poštovale ga kulture od Maja do starih Grka i Aboridžina.

”Izgubljena sestra” počinje potragom za nestalom sestrom Meropom - poznate pod imenom Meri Makdugal. Rasijane širom svijeta, šest usvojenih ćerki Tate Solta kreću u potragu i lov za sedmom sestrom. Meri svoje putovanje započinje sa namjerom da zatvori pojedina poglavlja iz prošlosti dok se istovremeno pribojava da će je nakon 37 godina stići ono od čega je bježala. Ujedno, usljed velike traume za koju želi da ostane neotkrivena, postaje okamenjena pri pomisli da može biti pronađena. Na putu ka rodnoj Irskoj Meri otkriva djelove slagalice dok istovremeno vjeruje da je njena usvojena ćerka Meri-Kejt potencijalno izgubljena sestra za kojom djevojke tragaju. U tom njihovom nastojanju, polako izlazi na svjetlost dana priča o ljubavi, snazi i žrtvovanju, koja je počela prije gotovo sto godina, kad su hrabre mlade žene rizikovale sve da bi promijenile svijet.

Kao i uvijek, briljantna istorifikacija Lusinde Rajli je dobitna kombinacija i njeno istraživanje vodi Merinu priču sve do 1921. godine usred građanskog rata u Irskoj. Kroz do sada rijetko spominjane glasove žena koje su predstavljale ključni oslonac u oslobađanju Irske od britanske okupacije, autorka mračno oslikava vrijeme u kojem i pored krajnjeg siromaštva i vjerske isključivosti, duboka ljubav prema porodici i zemlji predstavljaju svetionik i nadu. I u ovoj knjizi su sjajno prikazani istorijski događaji u pozadini dešavanja u životima sestara.

Lusinda Rajli je rođena 1965. godine u Irskoj i, nakon kratke glumačke karijere na filmu, televiziji i u pozorištu, napisala je svoj prvi roman u 24. godini. Njene knjige su prevedene na 37 jezika i postigle su veliki uspjeh širom svijeta zbog snažnih emocija koje nadrastaju sudbine njenih junaka. Lusindine knjige su nominovane za brojne nagrade, uključujući Balcerelu u Italiji, The Lovely Books award u Njemačkoj i nagradu za romantični roman godine. Rajlijeva je 2020. godine dobila holandsku nagradu za platinasti roman jer je za godinu dana prodato preko 300 hiljada primjeraka jednog romana - ovu nagradu je prethodno dobila Dž. K. Rouling za serijal o Hariju Poteru. U saradnji sa sinom Harijem Vitakerom razvila je i napisala serijal knjiga za djecu pod nazivom “The Guardian Angels”. Iako je četvoro djece odgajala uglavnom u Norfolku u Engleskoj, Lusinda je 2015. godine ispunila svoj san i kupila izolovano imanje u Vest Korku u Irskoj, mjestu za koje je oduvijek vjerovala da je njen duhovni dom - upravo tamo je napisala svojih posljednjih pet romana. Lusindi je 2017. godine dijagnostifikovan rak i umrla je 11. juna 2021. godine. Tokom minulih godina bila je čest sagovornik ART Vijesti, a pored pomenutih romana rado pamtimo i ostala njena djela “Svjetlost u prozoru”, “Anđeosko drvo”, “U sjenci masline”, “Kuća orhideja”, “Djevojčica na litici”, “Ponoćna ruža”.

Bonus video: