”Ljubišini dani” do drugog marta u Budvi

Manifestacija se održava povodom 200 godina od rođenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića - Stefana Mitrova Ljubiše

1288 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Manifestacija “Ljubišini dani”, kojom će biti obilježeno 200 godina od rođenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića - Stefana Mitrova Ljubiše, počinje danas i trajaće do drugog marta, u Budvi i Petrovcu, a u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Manifestacija će zvanično biti otvorena večeras u 19 časova u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” kada će se prisutnima obratiti predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta, CANU-a i Opštine Budva, kao i direktor JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor Vladimir Bujišić i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković. Iste večeri biće otvorena i izložba “Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813-1814)”, realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu “Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor. Postavku će zvanično otvoriti bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta Jasmina Bajo.

Najavljeno je i da će nakon otvaranja izložbe prof. dr Vasilj Jovović održati predavanje na temu “Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka” (Stefan Mitrov Ljubiša i Ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. godine).

Koncert hora “Stanjevićki pojci” pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića biće upriličen sjutra u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u 19 časova. U četvrtak, 24. februara, u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša” biće otvorena izložba ikona umjetnice Petre Kosnić, takođe u 19 časova

Program se dalje nastavlja u petak u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”, kada će biti upriličen koncert JU ŠOMO Budva sa izvođenjem budvanskih i paštrovskih pjesama iz Ljubišinog doba. Nakon koncerta uslijediće i projekcija animiranog filma “Krađa i prekrađa zvona” prema pripovjetci Stefana Mitrova Ljubiše, koji je realizovan u dječijoj radionici animiranog filma u organizaciji NVU Primorska Budva i ŠAF Vranje.

Knjige “Statut Budve” i “Pravno uređenje srednjovjekovne budvanske komune” autora prof. dr Žike Bujuklića biće predstavljene 28. februara u 19 časova u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”. O djelima će govoriti dr Mirjana Blagojević, akademik Siniša Jelušić, Dušan Medin i autor.

Predavanja prof. Vide Ognjenović ”Odnos pisca Stefana Mitrova Ljubiše prema usmenom nasljeđu: Legenda kao književni materijal u djelu Stefana Mitrova Ljubiše” i dr Miodraga Jovanovića ”Dijalekatsko i normativno u jeziku Stefana Mitrova Ljubiše” na programu su 1. marta u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”. Iste večeri, glumci Jovana Todorović i Đorđije Andrić izvešće dramatizaciju scene iz pripovijetke “Kanjoš Macedonović”.

Program manifestacije biće završen drugog marta, u 19 časova, u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu gdje će biti upriličeno predstavljanje monografije “Manastir Gradšte” i zbornika radova s međunarodne konferencije “Gradište - manastir u Paštrovićima” koje su uredili dr Katarina Mitrović i Dušan Medin. Na predstavljanju će govoriti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović), arhimandrit Pavle (Kalanj), akademik Aleksandar Čilikov, dr Mirjana Blagojević, mr Lucija Đurašković i Dušan Medin.

Bonus video: