Savremen i za sve poučan duh Stefana Mitrova Ljubiše

U Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Budvi večeras će biti upriličen koncert hora "Stanjevićki pojci", pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića, u 19 časova

1523 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JU Muzeji i galerije Budve
Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Obaveza svakog naroda je da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima, a kada je Crna Gora u pitanju tu definitivno spada i znameniti Budvanin, Stefan Mitrov Ljubiša, kazala je direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković, otvarajući sinoć manifestaciju "Ljubišini dani" u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“.

Ovogodišnja manifestacija se izdvaja po tome što se organizuje u čast 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822-2022). Na samom početku se predstavio ukrajinski pijanista i kompozitor Rinat Kurmashev, a nakon toga je Đurašković, u ime organizatora, govorila o programu koji nije u potpunosti realizovan po planu, usljed pandemije virusa korona.

"Ove godine posljednje dane februara posvećujemo kulturnim događajima koji predstavljaju omaž velikom književniku, slaveći njegov duh svagda savremen i za sve poučan. S obzirom na činjenicu da se vrijednost jednog pisca pokazuje u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost, a da je Ljubiša pisac čija djela, kao rijetko koja, predstavljaju konstantnu inspiraciju za dalja i dalja izučavanja, naša namjera je bila je da kroz organizaciju naučnog simpozijuma na temu 'Stefan Mitrov Ljubiša: 200. godina od rođenja' iz različitih uglova sagledamo njegovu ličnost i književno djelo ukazujući na njegovo neiscrpno bogatstvo i aktuelnost. Međutim, zbog svima poznate epidemiološke situacije, na žalost, u tome nismo uspjeli, ali nismo ni odustali“, istakla je Đurašković.

Akademik Aleksandar Čilikov je podjetio na simpozijum o djelu Stefana Mitrova Ljubiše koji je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizovala prije dvije godine pod rukovodstvom akademika Radomira Ivanovića i istakao aktuelnost i brilijantnost Ljubišinog stvaralaštva i danas. Uz napomenu da smo dužni da ga se sjećamo "i da grad obojimo njegovom ličnošću", manifestaciju je zvanično otvorio predsjednik Opštine Budva, Marko Carević.

Nakon tog dijela programa otvorena je i izložba "Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813–1814)" koja je realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu „Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor. Postavku je zvanično otvorila Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta. Više o dogadjajima koji su predstavljeni izložbom govorio je prof. dr Vasilj Jovović u predavanju na temu "Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka", a onda je održao i predavanje o Stefanu Mitrovu Ljubiši.

Manifestacija „Ljubišini dani“ nastavlja se večeras u 19 časova, kada će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biti upriličen koncert hora "Stanjevićki pojci" pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića.

Bonus video: