Kuzmanoviću nagrada BDP-a za ulogu Osman-paše

Predstava "Zelena čoja Montenegra" i lik kojeg igra otvorili su nove mogućnosti glumačke ekspresije Andriji Kuzmanoviću

928 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Za ulogu Osman-paše u predstavi "Zelena čoja Montenegra" glumac Andrija Kuzmanović dobio je Specijalnu nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje godine, a povodom Dana Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Na dan BDP-a i 75. godišnjicu osnivanja, 20. februara dodijeljena su tradicionalna priznanja i nagrade članovima ansambla i zaposlenima.

„Ova uloga istakla je izuzetan umjetnički izraz Кuzmanovića, otvarajući mu mogućnost da pokaže, tumačeći lik netipičan za njegov dosadašnji opus, sve mogućnosti svoje glumačke ekspresije”, obrazloženo je tokom dodjele nagrada.

Predstava "Zelena čoja Montenegra" nastala je po motivima istoimenog romana Moma Kapora i Zuka Džumhura, u režiji Nikite Milivojevića, a u koprodukciji JU „Grad teatar“ Budva sa Beogradskim dramskim pozorištem i Gradskim pozorištem iz Podgorice. Predstava je premijerno izvedena u okviru 35. festivala “Grad teatar”.

U ranijem intervjuu za "Vijesti" Kuzmanović je kazao da mu nije teško pala uloga i da mu je rad na predstavi bio poput putovanja. Kao i komad, poseban akcenat stavlja na temu prijateljstva.

Kuzmanović
Kuzmanovićfoto: Boris Pejović

"To je čovjek koji je u svakom trenutku mogao da pobjegne ali je ostao jer je obećao svom prijatelju, kralju Nikoli, da neće pobjeći, iako ga je ovaj maltene pustio da pobjegne. To je neko povjerenje, to je riječ, usmeni dogovor koji važi iako se ništa ne potpiše", kazao je Kuzmanović i dodao da je Osman-pašu igrao kao običnog čovjeka.

"Njemu su možda moć, lova, zlato, nošnja dozvoljavali da izgleda ili se ponaša drugačije, da ima privilegije u društvu, no, i on je naposletku čovjek od krvi i mesa, vojnik, ratnik, zaljubljenik u život, zaljubljenik u kocku, piće, dobar konjak, žene, zlato, dukate... Drago mi je da sam baš ja igrao Osman-pašu jer mislim da je on jedan bitan literarni lik", smatra Kuzmanović.

Bonus video: