Snimatelj epske "Podmornice" konačno do pravednog dijela zarade

Jost Vakano (87) čuveni njemački film snimio je prije 41 godinu

4188 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Youtube.com
Foto: Youtube.com

Snimatelj "Podmornice" (Das Boot), jednog od najvećih njemačkih filmova, konačno je, poslije godina raznih suđenja, dobio novac koji smatra da je zaslužio. Pritom, do isplate pola miliona eura nije došao na presudom, nego nagodbom, prenosi dpa.

Jost Vakano sada ima 87 godina. "Podmornicu" je snimio u produkciji tadašnje Zapadne Njemačke prije 41 godine, a posljednjih 14 se bori za "fer udio" u dobiti od prikazivanja.

Konačno, Bavaria Film će mu isplatiti oko 270.000 eura prihoda od emitovanja do 31. decembra prošle godine, a dobio je i udio u budućim prihodima, saopštila je minhenska filmska kuća u utorak.

Isplatu od 192.000 eura dobio je i od EuroVideo Medien za prikazivanje "Podmornice" do kraja 2018. i isteka licence koju je ta firma imala.

"Podmornica" je napeta priča o posadi njemačke podmornice u bitki za Atlantik u Drugom svjetskom ratu. Film je osvojio brojne nagrade i bio je nominovan za Oskara u šest kategorija.

Poslije decenija kultnog statusa, "Podmornica" spada među svjetski najpoznatije i najuspješnije filmove iz njemačke produkcije.

Vakano je kao glavni snimatelj dobio platu od oko 100.000 eura u današnjem novcu. Vrata da traži više otvorila mu se 2002.

Tada je, naime, u zakon o autorskim pravima ubačena klauzula o pravičnosti, odnosno mogućnost dodatne isplate pri očiglednoj nesrazmjeri između ugovorene naknade i prihoda ostvarenja.

Vakano, koji je bio glavni snimatelj i "Totalnog opoziva" sa Arnoldom Švarcenegerom i "Robokopa", potom se godinama povlačio po suđenjima sa zahtjevom da dobije dio ogromne zarade "Podmornice" iz bioskopa i od televizije.

Snimatelj pritom naglašava da se nije borio samo za novac, nego i za "profesionalne interese" snimatelja, odnosno dosljednu primjenu zakona o autorskim pravima.

Bonus video: