Poezija koja lebdi između struje vječnosti i struje prolaznosti

Zbirka “Nijemi oproštaj”, pjesnički prvijenac autora iz Pljevalja, Marka Sandića, predstavljena je u Nikšiću

1770 pregleda 214 reakcija 0 komentar(a)
Osoben pogled na svijet mladog autora, Foto: Svetlana Mandić
Osoben pogled na svijet mladog autora, Foto: Svetlana Mandić

U okviru tribine “Svobodijada” u Nikšiću je organizovana promocija zbirke poezije “Nijemi oproštaj” Marka Sandića, pjesničkog prvijenca mladog autora iz Pljevalja, koji živi i radi u Podgorici.

”Zbirka pjesama ‘Nijemi oproštaj’ nudi nam jedan osoben pogled na svijet, hrabar i jasan. Njen autor zagledan je u smisao, istrajan u traganju i zahvalan na mogućnosti da luta tajnama čovjeka i kosmosa otjelovljenih u opipljivu svakodnevicu koju koristi kao medijum za čitanje i učitavanje neke više i dublje svrhe”, kazao je recenzent knjige mr Aleksandar Ćuković.

Kako je istakao, Sandić je, prije svega, pažljiv posmatrač i reklo bi se da mu ništa ne promiče.

”Ima oko za detalj i uspješno detektuje skrivene etape u funkcionisanju raznorodnih sistema. I kada nudi odgovore, ali i kada traga za njima, autor prije svega na umu ima jedan jedini cilj - istinsku samospoznaju. Stihovima namjerava pronaći svoje mjesto u svijetu i kosmosu, odrediti distancu do simulakruma i pokušati uživati u beskrajnom lutanju koje je, čini se, jedina konstanta i datost”, kazao je Ćuković.

Marko Sandić
foto: Svetlana Mandić

Na tom tragalačkom putu, prema njegovim riječima, mladi autor detektuje i izvjesne anomalije i koristi priliku da se kritički osvrne na određena stanja i fenomene, a Sandićeva “žaoka je ironična i oštra, ali nikako banalna”.

”Tjera na razmišljanje i kod čitaoca izaziva želju za polemikom, odgovorom i dijalogom iz koga se nužno izlazi bolji, što je svakako posebna vrijednost ovog djela. Sandićeve pjesničke slike su žive, postojane, na momente posjeduju dramatičnu napetost, ali i neku poželjnu i upečativu ‘nedovršenost’, koja zahtijeva aktivnog čitaoca”, kazao je recenzent zbirke “Nijemi oproštaj”.

Knjiga je podijeljena u tri pjesnička ciklusa: “Kao da je jesen”, “Veliki čovjek je mali” i “Nije kraj”.

”U prvom ciklusu upoznajemo spektar emocija i osjećanja koje autoru bivaju primarne. Sandić nas susreće sa strahovima (sopstvenim i kolektivnim), čežnjama, tugama, zalazi u njihove nijanse i prati preobražaje. Drugi ciklus pored meditativnih segmenata, kao uvertiru za treći, nudi nam autora okrenutog istoriji i tradiciji. Pjesnik istorijom nastoji isprovocirati sadašnjost i budućnost... Tom utabanom i sigurnom putanjom stihova nastavlja kroz treći ciklus koji se simbolično zavrašva pjesmom ‘Nije kraj’”, kazao je Ćuković.

Kako je istakao, Sandićeva poezija lebdi između struje vječnosti i struje prolaznosti, a susret sa njegovim stihovima čitaoca neće ostaviti ravnodušnim.

Dr Radoje Femić, koji je i lektor knjige, kazao je da Sandićevi pjesnički ciklusi sugerišu svojevrsnu simboličku arhitektoniku, da je njegova poezija refleksivna, ali istovremeno i ljubavna, da zbirka u isto vrijeme predstavlja duboko individualizovan svijet, ali i svijet koji je usmjeren na tradiciju.

Zbirka podijeljena u tri ciklusa i obogaćena ilustracijama
Zbirka podijeljena u tri ciklusa i obogaćena ilustracijamafoto: Svetlana Mandić

Knjiga je obogaćena ilustracijama koje je autor, koji je u svijet umjetnosti ušao prvo preko crteža, slika, skulptura i duboreza, a zatim preko stihova, sam uradio. Njegovi radovi našli su se u knjigama poezije i proze, a neki i na koricama knjiga.

”Sam naziv zbirke aktivira jednu ambivalentnu simboliku - s jedne strane imamo sugerisan bezglasni oproštaj, nepovjerenje u stvaralačku, a time i pjesničku riječ, a s druge strane imamo potrebu da se određena slika svijeta iskaže, manifestuje dvostruko - prije svega preko stiha, a onda i preko grafike”, kazao je Femić i dodao da Sandićeva jedinstvenost umjetničkog stvaralaštva počiva na sintezi likovnog i književnog izraza.

Poput neoromantičara, Sandić, prema riječima Femića, traga za “većim osmjehom, iskrenijim pogledom, za svim onim što je u međuvremenu zagubljeno i što treba iznova otkriti, rekapitulirati pjesničkim postupkom”.

Književnik Ljubisav Bjelić je, na sebi svojstven način, govorio o Sandićevom “ulasku” u svijet pjesnika, o nastanku prve pjesme “Kišobran” koja je “napisana stojeći, usmeno, na vjetru i kiši, u molitvi, a na papir pribilježena tek u ovoj knjizi”.

”Dobrodošao u klub, u nesigurni hod za ritmikom, melodikom…Dobrodošao na ludi kamen spoticanja između jave i života pjesme. Sretan ti pad u visine”, poručio je Bjelić.

Predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, koja je izdavač zbirke “Nijemi oproštaj”, Novica Đurić, uručio je Sandiću člansku kartu Udruženja. Kazao je da će Udruženje u godini velikog jubileja, 75 godina postojanja, štampati desetine knjiga novih autora, a da je jedna od njih i “Nijemi oproštaj”.

Uručenje članske karte Udruženja književnika Crne Gore
Uručenje članske karte Udruženja književnika Crne Gorefoto: Svetlana Mandić

Korice zbirke je dizajnirala Marijana Sandić, koja je i govorila stihove iz knjige. Publiku je pjesmama, ali i zbirkom, darivao i autor.

Veče, koje je vodila pjesnikinja i urednica tribine, Milica Bakrač, organizovala je JU “Zahumlje”, uz podršku Opštine Nikšić, a u sklopu februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: